Започва Богородничният пост, край на венчавките!

Започва Богородничният пост, край на венчавките!

Под венчилото ще могат да минат само бременни, затворници и войници. Православният свят от днес започва честването на традиционния Богородичен пост. През този период вярващите се отдават изцяло на молитви и въздържание, а в следващите две седмици православната църква се подготвя за големият празник Преображение Господне, което честваме на 6 август и Успение на пресвета Богородица, което празнуваме на 15 август.

В храмовете на територията на цялата страна днес се прави тържествен водосвет.

Постите които трябва да бъдат спазени са най-строги в понеделник, сряда и петък.

Църквата препоръчва през първият ден /понеделник/ вярващите да се хранят само със сурови плодове и продукти и неготвена храна. През следващите два дена е позволено да се консумират и варени гозби, а през двата почивни дена - събота и неделя се позволява храната да бъде приготвена с растително масло.

Църквите в страната ни спират организирането на сватбите за месец и половина, заради Богородичния пост. От Светия синод съобщиха, че чак на 15 август на празникът Успение Богородично, популярен повече като Голямата Богородица забраната се отменя и отново двойките могат да се бракосъчетават.

През периода до 15 август, православните храмове в България ще правят изключения, но само за спешни случаи, които не търпят отлагане във времето. Духовниците поясниха, че под венчилото ще могат да минат двойки, при които булката е бременна. Изключения се правят и за младоженец, който е осъден и му предстои да влезе в затвора, както и за войници, за тежко болни, които искат да се венчаят.

През последните две недели на месец юли по-големите храмове в столицата работиха на пълни обороти и бракосъчетаваха на конвейер, за да не останат младоженците без благословението на Църквата.

В уставите на всички православни църкви, включително и на нашата, църковните сватби е забранено да се провеждат в събота. Макар и според канона съботния ден да е отреден в памет към починалите, повечето от църквите направиха изключение венчаваха и в този ден.

 

 

   

0 коментарa

Виж още