Започва творческия сезон 2016/2017 за операта в Стара Загора 

Започва творческия сезон 2016/2017 за операта в Стара Загора 

На 28 септември ще бъде даден старт на изявите на първи малките артисти на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки” със спектакъл на мюзикъла от деца за деца „Едно лято в едно блато”.

На 30 септември гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на спектакълът на операта „Травиата” от Джузепе Верди, в която ще вземат участите солистите – дебют на Беса Лугичи /Косово/ в ролята на Виолета Валери и на Михайло Малави /Украйна/ в ролята на Алфред Жермон. Операта ще бъде под диригентството на Сандер Тийпен /Холандия/, който е носител на първа награда в Международния конкурс за диригенти Blue Danube в Русе, през миналата година, пише starozagorci.com.

Отново на 30 септември, Държавна опера в град Стара Загора ще се включи в Нощта на изкуствата с камерната опера „Слугинята господарка” от Дж. Перголези, този път на сцената на Лапидариума в Регионален исторически музей.

През месец октомври програмата ще продължи с изненадите към своите почитатели с известни заглавия, като: „Тоска” от Дж. Пучини, с участието на италианеца Паоло Руджеро в ролята на Скарпия.

В края на месеца, на 28 октомври ще бъде и премиерата на оперетата „Парижки живот” от А.Адам, чиито режисьор е проф. Румен Нейков.Точно след един месец, на 28 ноември се открива и ФОБИ, с премиерата на операта „Селска чест” от П. Маскани.

В предстоящите фестивални вечери старозагорци и гости ще се любуват и на най-новите спектакли на оперите на Държавна опера-Варна, Пловдив, Бургас и Русе.

Фестивалът ще приключи на 11 декември с гала-концерт на солисти от оперни театри на Балканите, членове на учредената миналата година в Стара Загора Балканска оперна мрежа /БОМ/. 

През месец декември ще се състоя още две премиери на Операта на Стара Загора. Първата на 2 декември в рамките на ФОБИ на операта „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт в рубриката „Опера в куфар”, а втората на камерните опери  „Le mariage aux lanterns” и „Mesdames de la Halle” на Жак Офенбах. Организаторите загатват, че ще има Коледен и Новогодишен концерт.

   

0 коментарa

Виж още