Започна най-мащабната реформа от 90-те насам

Започна най-мащабната реформа от 90-те насам

Във връзка с внесените промени, на специалния сайт “За реформата” и на горещия телефон 0878 15 65 43, на министерството на образованието, постоянно се обаждат притеснени учители, директори и родители.

Кунева изтъква, че учителят винаги е били ще продължава да бъде двигателят на образованието и няма по-важна задача от образованието, пише 24chasa.bg.

Според министъра на образованието Меглена Кунева, всяка нова учебна година е специална и тази няма да бъде, с кой знае какво по различна от предходните. Но за учебната 2016/2017 година думата “нова” има много по-дълбоко съдържание, тъй като стартира най-мащабната реформа от началото на 90-те години на миналият век. В система на родното образование има напълно нов закон, както и нови образователни стандарти и програми за 1-и и 5-и клас. В новият образователен стандарт са заложени и нови политики и мерки за справяне с нашумели през последните години проблеми, като ранно отпадане на децата от училище, необходима подкрепа за децата със затруднения, за децата с таланти, и за децата, чийто майчин език не е българският.

В реформата се отчита и огромната необходимост от по-голяма свобода за учителите, учениците и техните родители, както и въвеждането на по-интересни методи на преподаване, посредством които децата да продължат своето образование в училище. Кунева открито заяви, че приоритет в работата на Министерството на образованието и науката, а също и лична нейна кауза е именно повишаването на авторитета и социалния статус на учителят.

Учениците в 1-и клас вече ще учат по нова програма, но с миналогодишния буквар. На срещата в столицата педи два месеца, преподавателите са заявили, че няма да им е никак лесно, да преподават  на учениците си по нова програма, а със стари учебници, но ще се справят. Цяло лято експертите от МОН са работили по новите държавни образователни стандарти и към днешна дата вече 13 от тях са представени. Кунева е категорична, че до края на месец септември ще бъдат готови и с останалите 6.

По думите на Кунева, най-важно е учениците да бъдат научени да четат, да пишат и да смятат. Неслучайно на срещата си с началниците на регионални управления по образованието, тя е заявила, че досегашните инспектори трябва да се превърнат в ментори, тъй като през тази първа учебна година както учителите, така и директорите ще се нуждаят от подкрепа.

Министъра на образованието Меглена Кунева заяви, че реформата едва сега започва, а законът предвижда тя да се поетапно до 2020 г. Всичко свързано с промените ще се случва постепенно, без излишни сътресения и стрес.

В сайта на Министерството са публикуван примерни работни варианти на всички учебни програми за общообразователна и профилирана подготовка от 1-и до 12-и клас. Освен това на специалния сайт “За реформата”, както и на горещия телефон 0878 15 65 43 експертите постоянно дават отговори за настъпилите промени.

Проектът “Твоят час” по оперативната програма ще помогне на българското образование с цели  140 милиона лева, заяви още Кунева и допълни: „Нека някой сега ми каже, че няма полза от членството на България в Европейския съюз! Но тези пари не падат от небето. Трябва да вложим всеки лев в полза на нашите деца. Така трябва да ги изхарчим в следващите 5 години, че аз ще съм щастлива оценките за успехите на децата ни да помръднат дори и с една скала нагоре.“. Тя изтъкна, че в началото е напълно нормално, да има притеснения и трудности сред колегията.

Нова клауза в закона предвижда учителите да бъдат атестирани и така да могат да израстват по-бързо в кариерата, без да са натрупали голям стаж.

В бюджета за образование, са необходими повече средства, за кабинети, за иновативни програми, за обучения и квалификация на учителите.

Модерното образование е необходимо, за бъде преподаваният материал представен по-интересно на децата в час. По този начин учителите и децата ще заговорят на общ език.

   

0 коментарa

Виж още