Заради липсващ път, няколко родопски села могат да бъдат откъснати от света (СНИМКА)

Заради липсващ път, няколко родопски села могат да бъдат откъснати от света (СНИМКА)

Заради свлачища, няколко села в планината Родопи може да останат откъснати от света. Положението е най-сериозно за три от родопските села, намиращи се в непосредствена близост до Асеновата крепост. От години в този район е активизирано едно от най-големите свлачища на територията на страната.

Пътят който е разрушен по време на свлачищния процес е основният свързващ със селата: Лясково, Яврово и Добралък. След направена проверка се установи, че зейналите ями са в участък, на който само преди 6 години с европейски средства е бил извършен ремонт за  хиляди левове. Към настоящият момент съществува опасност свлачището за пореден път да погълне асфалтовият път и да откъсне от света трите родопски села.

Ремонтът на отсечката, която е пострадала при свлачищния процес, според запознати е струвал на Европа около 800 000 лева. Мария Иванова, коментира, че най-вероятно отново става дума за „усвояване на средства по някаква програма.“, но резултата е налице.

Според един от жителите на родопските села - Христо Данов, като започнат обичайните за есенните месеци дъждове, пътят съвсем ще се срути. В момента едното от пътните платна вече е пропаднало, а асфалтът му е отнесен от водите. Местните жители се опасяват, че ситуацията от миналото лято отново ще се повтори. Припомняме, че тогава заради свлачище в района, обитателите на трите села останаха откъснати от света в продължение на няколко месеца.

Данов разказва за злополучният път и за това, как месеци наред се е налагало да се справи със ситуацията: „Цяло лято пътувах дотук с кола и оттук - надолу - пеша, защото отивам на работа и се връщам.“. Според него това е недопустимо в съвременният свят.

Над 90% от жителите на село Лясково са възрастни и самотни и възникналата ситуация още повече отежнява и без това нелекият им живот.

Зам. кмета на Общината в Асеновград - Мария Вълканова, заяви, че има изготвен проект и веднага щом „междуведомствената комисия вземе решение“ ще започнат веднага пътното строителство по възстановяването на щетите нанесени при свлачището.

Днес жителите на трите села в Родопите се надяват преди дъждовете да отнесат пътищата към домовете им, държавата да побърза.

 

   

0 коментарa

Виж още