Защо все повече мюсюлмани идват в Европа ?

Защо все повече мюсюлмани идват в Европа ?

В свой анализ Дмитрий Добров съобщава, че имайки предвид растящата раждаемост сред мюсюлманите в Европа, демографският подем в страните от Близкия изток и от Средния изток, както и сушата, пустините, са сред причините са увеличаването на мюсюлманската общност на Стария континент. Добров е арабист и историк, освен това е експерт и по международни отношения.

Сред определени страни в Европейския съюз /ЕС/ все по-често се толерира идеята да не се приемат бежанци, а призивът на германския канцлер Ангела Меркел членките да си разпределят отговорността за мигрантите.

През 2007 г. в цяла Европа са живели 53 млн. мюсюлмани, посочва информация на германското правителство, сред които 16 млн. са обитавали в ЕС, а 25 млн. – в Русия.

Друго проучване на американския изследователски център PEW показва, че през 2010 г. най-големите мюсюлмански общности в Западна Европа са се намирали в Германия (4,8 млн. души или 5,8% от населението), както и във Франция (4,7 млн. души или 7,5% от населението).

Ако към 1990 година, делът на мюсюлманската общност сред населението на Евросъюза е бил около 4% , то според прогнозите ще бъде двойно – около 8% към 2030 г.

Мюсюлманите се концентрират в големите градове: Париж Лондон, Амстердам, Антверпен, Брюксел, Марсилия, Стокхолм и Кьолн са сред най-предпочитаните от тях дестинации.

Високата раждаемост в мюсюлманската общност на фона на намаляващото коренно население в Европа е възможно да доведе до радикален срив на социокултурния и етническия баланс. Освен това възникват неизбежни търкания между чужденците, способни да прераснат дори в граждански конфликт.

Почти всички мюсюлмани заселващи се днес в ЕС са изселници от Близкия и Средния Изток, от Северна Африка, а и от Балканите.

Дългогодишното им пребиваване в Западна Европа, не е променило техните убеждения и те упорито се придържат към традиционните за тях религиозни и семейни ценности.

Опасност крие радикалният ислям, който с много бързи темпове се разпространява сред мюсюлманските младежи в Европа – както сред новодошлите, така и при представителите на второ и трето поколение мюсюлмани родени и отгледани в ЕС.

 

Източник: vesti.bg

   

0 коментарa

Виж още