Защо да се погрижим навреме за течовете у дома

 Защо да се погрижим навреме за течовете у дома

Едва ли има дом, в който никога да не е имало течове от каквото и да било естество. Това е нормална част от ежедневието и с случва под една или друга форма навсякъде. Това, че проблемът много популярен обаче, далеч не означава, че трябва да стоим безучастни. Ненавременното отстраняване на течовете може да има сериозни последици върху състоянието на вашия дом. Те могат да варират в широки граници и ако някои от тях са просто досадни, то други застрашават самата цялост на сградата.

Корозия на сградната конструкция

Най-сериозната причина, която би трябвало да ни накара да се размърдаме и да вземем мерки срещу течовете, това е опасността от корозия. Независимо дали говорим за теч, който е причинен поради не добра изолация на жилищната сграда, в която живеем или пък е резултат от протекли тръби в апартамента или в този на съседите, важно е да се действа бързо. Постоянната влага може да попие доста устойчиво в невидимите за окото цепнатини и пролуки между панелите, при което може лесно да достигне до металните арматури, които всяка панелна лоча съдържа в себе си. Както знаем, металите реагират много зле на влага, като резултатът може да е задълбочаваща се корозия. Корозиралият метал, както може би вече се досещате, губи част от здравината си и така цялата сграда става по-малко устойчива и надеждна. Това засяга дори и помещения като баните, където е нормално да има вода.

Стимулира се появата на плесен и мухъл

Жилища, в които перманентно прониква влага, независимо дали в резултат от външни течове или проблеми в самата сграда, например с тръби на водопроводи, канализации и други подобни, са много по-предразположени от поява на плесен и мухъл. Резултатът в края на краищата е това, че жилището става много по-неприятно за обитаване. Освен това, тази вредна среда, която течовете причиняват, може значително да влоши здравословното състояние на много хора, обостряйки редица състояния свързани с астма и алергии.

Имотът става труден за продан

Ако желаете да отдадете жилището под наем или пък ако имате за цел да го продадете, вашите шансове значително намаляват. Имоти с теове и мухъл стават много по-неатрактивни и тяхната стойност драматично намалява. Освен това, ако планирате да отдавате имота под наем, то течовете могат да са причина за загуба на интерес от страна на наемателите.

Навременните мерки спестяват много пари

Каквото и да говорим, навреме отстранените течове със сигурност могат в бъдеще да спестят изключително много средства. Малките ремонти днес са много по-лесни, отколкото ако трябва да се прави сериозен ВиК ремонт утре. Още повече, че за ВиК услугите е характерна добрата цена и бързо отстраняване на проблемите. Същото се отнася и за случаите, в които става дума за външен проблем.

   

0 коментарa

Виж още