Защо екскурзия до Албания се превърна в кошмар за български туристи

Защо екскурзия до Албания се превърна в кошмар за български туристи

По време на пътуването, в автобуса вали дъжд, за да се стоплят нашенци затъкват климатика с вестници. При пристигането си в хотела са посрещнати от не по-малък ужас, стените в стаите са покрити с мухъл, а в баните крановете са изкъртени, blitz.bg.

София Минева разказа за шокът и ужаса, които е изживяла по време на екскурзия до Албания. Почивката се превръща за нашенката в кошмарно преживяванe. Минева решила да си направи подарък за рожденият си ден, като си подари екскурзия до Албания. Туристката заплатила за почивката над 400 лева, което според нея било гарант за високо качество. Очакванията ѝ обаче били разбити на пух и прах, още с влизането в автобуса.

Потърпевшата разказва, че с качването си забелязала липсата на пепелници, изкъртени масички, освен това всички седалки били облепени с разноцветни дъвки. По време на пътуването „се усети, че влизаме във филма „Ледена епоха". Започна едно духане на студен въздух, температурата беше около 14 градуса”, разказа още Минева.

Пътниците помолили шофьорите на автобуса да спрат студения въздух, но явно системата била централна и те не успели да се справят с проблема. В последствие напъхали вестници и тоалетна хартия в отворите на вентилаторите, но без какъвто и да е успех.

С автобуса пътуването продължило 4 дни. На връщане към България завалял дъжд, който започнал да вали направо в автобуса върху смаяните пътници. „За нас е недопустимо такъв автобус да се движи по международен път”, посочи София Минева.

Хотелът, в който българите били настанени, също се оказал предизвикателство за туристите и далеч не отговарял на описанията. В банята крановете били натрошени, липсвали хладилник и маса. „Моята стая беше мухлясала, крановете бяха изкъртени, нямаше закачалки”, оплака се София Минева.

От туристическата фирма признаха, че автобусът наистина е имал проблем с климатика, а оплакванията за състоянието на хотела тепърва бъдат проверени.

Собственика на туристическа агенция „Бохемия" - Байко Байков, коментира, че ситуацията е неприятна и за двете страни, както за туристите, така и за превозвача „не си мислете, че това е просто някакъв систематичен пропуск”. На злополучните туристи, агенцията е предложила компенсация, както и отстъпка за следваща екскурзия.

   

0 коментарa

Виж още