Защо забраниха карикатурата на Меглена Кунева? (СНИМКИ)

Защо забраниха карикатурата на Меглена Кунева? (СНИМКИ)

Има ли цензура в карикатурирането или по-скоро това е скалъпена, предизборна история, на тези въпроси отговори тази сутрин известният карикатурист Чавдар Николов в предаването по БТВ „Тази сутрин“.

По данни по повод карикатурата с Меглена Кунева и ромите, чакащи на опашка за стипендии, е подадена жалба в Комисия по защита от дискриминация. В общо три листа, подателят Станислав Додов описва, че поводът за налагането на цензура над карикатурата на Николов е това, че ромите в карикатурата са изобразени като мръсни, пошли и просещи от държавата.

Авторът на карикатурата- Чавдар Николов, обаче уточни, че това не е  дискриминация наложена от него, а по-скоро от просветния министър- Меглена Кунева. В своя защита той се аргументира с това, че средното образование е задължително до 16 години, което включва 9-ти и 10-ти клас.

Жалбата от подателя Станислав Додов, Николов приема като донос срещу себе си.
„Хората залягат зад стереотипи и доказах това с втората карикатура“, посочва още той. След подадената жалба, той нарисувал нова, в която ромите са изобразени като аристократи.

„Резултатът с първата карикатура е в разлика от приблизително 100 000 гледания.“, посочва той и подчертава, че първата е имала много по-голям успех.

Не за първи път се налага цензура върху рисунките, посочва той, подобна е имало по времето на комунизма, а след това и по времето на управлението на Борисов. А сега се появила тази организация (в лицето на Додов бел.ред.), която също казва какво да се рисува и какво не. 

"В 9-ти клас за успех 3.50 трябва да получите 30 евро, а за успех 5,50 получавате между 20 и 35 лева- за отличен успех. Като за съвсем отличен успех, за които образованието е задължително получавате 50 лева. ", възмущава се Николов.

Той отчита 30-те евро като предизборно решение на МОН и отчитане на дейност.

"Знаете ли, че от 2002-ра година до сега има 2600 раздадени стипендии за ученици, за студенти от ромски произход. И никой не е разбрал?! Или не е имало избори, за да се съобщят тези неща. Или аз не съм правил такива карикатури", посочва той.

По повод схващането на българина за неговите карикатури припомня как преди шест месеца е бил цензуриран за карикатурата със свинските опашки и ситуациите по границите. Сега- шест месеца по-късно бил определен като фашист.

"Вместо управлението да решава проблемите, то ги създава и ние се саморазправяме. Както по пътищата. Няма я полицията, защото тя е в храстите и ние се саморазправяме, имаше толкова случаи на побоища, агресия. Това е същото.", заключва той.

   

0 коментарa

Виж още