Защо не трябва да тренирате на празен стомах

Защо не трябва да тренирате на празен стомах

Възможно е да си мислите, че при тренировката на празен стомах ще изгорите много повече мазнини, но според експертите недостатъците значително надхвърлят ползите. Ето защо е за предпочитане, да закусите, преди да отиде да бягате или да тренирате в салона.

Привържениците на упражненията "на гладно", предполагат, че така могат да ускорят загубата на излишните мазнини. Едно изследване, публикувано в британския вестник „Nutrition“ сочи, че участниците, които са се упражнявали, след като предварително са хапнали, са изгорили близо 20% повече мазнини, отколкото тези, които са гладували преди тренировката си. В друго проучване за правилното хранене и физическите упражнения за забързване на метаболизма, публикувано в Интернационалния спортен журнал, специалистите са направили подобни констатации, според тях тренировката на гладно намалява процента на топенето на телесните мазнини, в сравнение с тренировката направена, след като изследваното лице е приело някаква храна.

Специалистката по храненето и диетиката в спорта - Кели Притчет, обяснява следното: „Тялото се нуждае от източници за да получи от тях енергия. Когато човек извършва интензивни физически действия като например да пробяга дълги разстояния или да вдига тежести, тялото трябва да изгори гликогена, или съхранените в организма въглехидрати. Ако обаче човек тренира когато е гладен, организма му задържа своите гликогенови резерви, за да поддържа този така необходим запас. Именно в тези случаи, се получава т.нар. обратен ефект.“.

„При интензивна тренировка, Вие бързо изгаряте излишните мазнини и тялото ви започва постепенно да регулира метаболизма, за да компенсира тази загуба. Тук започва един вид режим за оцеляване и постепенно започвате да изгаряте все по-малко калории.“, казва още Притчет.

Когато изгаряте голямо количество мазнини, тялото ви мисли, че трябва да съхранява повече от това, когато Вие изядете при следващото хранене. Според друго проучване, публикувано в американския вестник по храненето, продължителните периоди на гладуване могат да доведат до спад в метаболизъм.  Всичко на всичко, участниците изразходват еднакво количество енергия през деня, но тези, които ядат, преди да направят своите упражнения, след тренировката имат по-малко желание за храна. Като се има предвид факта, че загубата на тегло до голяма степен се свежда до това как човек се храни, а не какво прави, това може да бъде важен фактор за тези, които правят упражнения с цел отслабване.

Ако, да речем, Ви се налага да направите нормална тренировка още рано сутринта, мускулите ви най-вероятно все още ще имат достатъчно запас от гликогена от последното хранене. Ако си позволите да похапнете преди тренировка, можете действително да ускорите метаболизма си и то в дългосрочен план. Казано накратко, ако спортувате само на празен стомах, единственото което ще бъде незадоволителен резултат.  Някои хора предпочитат да не ядат нищо преди тренировка, защото така се чувстват по-леки и по-спокойни. Но отвъд личните предпочитания, това не носи особени ползи.

А и какво по-хубаво от това да довършите своите ежедневни тренировки и да се чувствате щастливи и освежени, а не готови да убиете някого защото сте озверели от глад.

   

0 коментарa

Виж още