Защо столетникът дядо Салим, излъга за възрастта си?

Защо столетникът дядо Салим, излъга за възрастта си?

Столетника дядо Салим от Асеновград е единственият местен столетник в регистрите по гражданско състояние на общината. 
През 2016 г. дядо Салим бе официално определен за столетник от община Асеновград и бе почетен с финансова подкрепа от 200 лева и пожелания да бъде здрав и да се радва още дълго на дните си.
След официалното обявяване на столетника обаче стана ясно, че старец, който спокойно се придвижва из апартамента само с бастун, от три години  минал стоте и дори навлиза в 104-та си година.
Дъщеря му Найле сподели, че наистина е така и даже преди години заедно са опитали законно, пред съда, да му променят годината на раждане и да впишат истинската 1913-а, а не 1916 г. За съжаление обаче, онези, които можели потвърдят точно кога се е случило раждането на дядо Салим, вече не били измежду живите.
Когато дошло време за войнишка служба семейството подменило в общината годините на Салим, защото така можело да си остане вкъщи и да помага за изхранване на челядта. Бащата на Салим бил, инвалид от войните с отрязан крак, и заминаването в казармата на сина щяло да обрече всички в и без това бедния дом на глад. И така изведнъж Салим се оказал с вместо на 18, на 15 с три годи по-млад.
Преди много години Салим решил да поеме грижите за сирачето Дурдюгюл, Найле била дете на неговия най-близък приятел, чиято съпруга починала 15 дни след като родила момиченцето. Около година преди това семейството на Салим претърпели тежка загуба, починало момиченцето им Найле. Така те отгледали сирачето Дурдюгюл, за което цял живот единственото дете на дядо Салим си знае, че е именувана на дъщеря му Найле.
От много години дядо Салим почти не вижда и не чува. Сега за него се грижи любящата му дъщеря Найле, която споделя „Често докато ме милва по лицето тате реди: "Ей, някога те взех временно за свое дете, а ето, че ти си ми била късметът да ме гледаш до тия години". 

 

Източник: pik.bg

   

0 коментарa

Виж още