Защо цяла жилищна кооперация в София бе евакуирана? (СНИМКИ)

Защо цяла жилищна кооперация в София бе евакуирана? (СНИМКИ)

Живущите в блока, намиращ се в кв. Сердика в столицата бяха спешно евакуирани от органите на реда.

Ето какво споделят потърпевшите: „Изведнъж, от нищото се чу страшен трясък!“, разказват изплашените столичани.

Те твърдят, че „Непрекъснато в сградата се кърти и пробива.“, без да е направена предварителна справка за носещите стени. Обитателите са категорични, че техни съседи имат вина за случилото се: „Не може 50 квадрата да се разширят до 80!“. Според тях, е нямало да се стигне, до този стряскащ сценарии, ако органите отговарящи за строителните дейности, бяха обърнали сериозно внимание.

Една от жителките сподели: „В блока непрекъснато се кърти и пробива. Всички см свидетели, как през последните няколко години от сградата бяха изнесени буквално тонове бетон.“, според дамата това е основната причина за напуканата носеща конструкция на блока.

Обитателите на високата жилищна кооперация в квартал „Сердика”, бяха спешно евакуирани от органите на реда, заради съмнения за устойчивост на конструкцията.

„След дъжд, качулка...“, жалва се друг.

След случилото се, днес ще бъде направен оглед на целият блок. Веднага щом пристигнаха на мястото на инцидента, специалистите успокоиха жителите на кооперацията, че към настоящият момент „не съществува реална опасност за здравето и живота им.“.

Най-точни показатели ще даде, конструктивна експертиза. Според един от експертите: „откакто блокът е построен“ и в него са се настанили обитателите му, по него не са извършвани „никакви подобрения“.

Един от собствениците на апартамент в блока, споделя, че всички са изключително уплашени от случващото се и не са мигнали през цялата нощ.

Друг собственик на жилище в кооперацията разказва: „ През нощта в събота, се чу страшен трясък“, в следствие от който се спукал един от прозорците в апартамента, пострадали и част от плочките по пода.

Още в неделя, изплашените столичани, подали сигнал на дежурен телефон, но от там им обяснили, че ще се наложи са се обадят по време на работният им ден.

Архитект Влади Калинов, директор на "Контрол по строителството" в община София, е категоричен, че след направеният оглед, сградата не е опасна и обитателите могат спокойно да се приберат по домовете си.  

   

0 коментарa

Виж още