Защо цял месец психично болните остават без лекарства?!

Защо цял месец психично болните остават без лекарства?!

Над 70 000 в страната ни страдат от шизофренни разстройства и липса на поддържащо лечение за периода след хоспитализацията може да се окаже фатален за тях.

В свое писмо до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, от Българския лекарски съюз алармират, че психично болните в България, след като бъдат изписани от психиатричните отделения в болниците, остават за цял месец без лекарства. След директно запитване, от съсловната организация коментираха липсата на медикаменти с „неясните процедури при изписване на пациенти, преминали стационарно лечение в психиатричните отделения“, пише blitz.bg.

У нас болните, преминали през стационарно лечение и изписани от отделенията, за периода след хоспитализацията за съжаление не получават поддържащо медикаментозно лечение. Не са малък брой случаите, в които по време на хоспитализацията се налага смяна на лечението за психичното заболяване.

Когато биват изписани от отделението, на болните им се полага по право контролен преглед, за който както се оказва и по време на престоя в съответния център за психично здраве, няма регламентиран болничен механизъм за издаване на протоколи за предписваните медикаменти.

Така с известна доза притеснение от Българския лекарски съюз поясняват проблема и предупреждават, че за 30 дни при липса на медикаментозно лечение, има голяма вероятност психично болните да се влошат и проведеното болнично лечение да се окаже без резултат.

Протоколи за лечение се издават от амбулаторните психиатрични служби, където пациентите се насочват с направление МЗ-НЗОК № 3, но това по закон става 30 дни, след като пациентът вече е изписан от лечебното заведение и се е прибрал в своят дом.

За да могат хората с психични отклонения да получават лекарствата си без прекъсване, от съсловната организация молят касата да даде точни указания на личните лекари как точно да процедират.

Според запознати проблемът с медикаментите на психично болните е много сериозен. От финансово-осигурителната институция обещаха, че ще се търсят начини как той да бъде решен веднага, щом се събере Надзорният съвет на НЗОК.

В България над 70 000 души са диагностицирани  тежката диагноза шизофрения. Според психолозите работещи с тях, около 2% могат да отключат агресия и да извършат тежки криминални престъпления при спиране на лечението.

Над 40% от хората в ЕС са с някакви психични отклонения.

   

0 коментарa

Виж още