Защо 3-годишните се притесняват от своята външност?!

Защо 3-годишните се притесняват от своята външност?!

Психическото здраве на децата е изключително крехко по време на детството и поради тази причина е изключително важно как родителите се отнасят и грижат към външността на децата, освен това през този период е необходимо да възприемат външността си и да изградят самочувствие, което да не е базирано само на начина по който изглеждат.

Децата започват да показват признаци, че не харесват външността си още от 3-годишна възраст, пише "Индипендънт".

Проведено бе проучване от професионалната асоциация за грижи за децата в ранна възраст (PACEY). В него участваха професионални детегледачи, анализа посочва, че близо 71% от служителите в детски заведения поддържат тезата, че децата започват да се тревожат за външността си от все по-ранна детска възраст.

10% от тях са станали свидетели на ситуации в които деца се самоопределят като грозни, а близо една трета от анкетираните в детските градини и началните училища многократно са чували невръстно дете да се самоопределя и като "дебело".

Все по-честа става тенденцията деца на крехката възраст между 3 и 5 години да не харесват външността си и да се срамуват от нея, посочва една четвърт от участниците в проучването, пише vesti.bg.

При следващата възрастова група - между 6 и 10 години тази цифра плашещо се увеличава. Повече от половината специалисти заявяват, че момичетата започват да обръщат все по-голямо внимание на външния си вид, което крие сериозен риск за психо-емоционалното им израстване и себевъзприемане.

Изследователите стигат до извода, че важността на външния вид поражда неувереност от все по-ранна възраст. Д-р Джаклин Хардинг, съветник на работната група, коментира: "Разполагаме с научно обосновани доказателства, че дори 4-годишните деца са наясно с някои начини за сваляне на килограми" и допълва, че е необходимо да се направят по-обширни изследвания в областта и да бъде установено каква роля играят телевизията, интернет пространството, снимките за този нарастващ сериозен проблем сред децата.

 

   

0 коментарa

Виж още