За да оглави ООН Бокова разкри предимството си

За да оглави ООН Бокова разкри предимството си

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви: „Това е опитът ми в ЮНЕСКО и в правителствените структури в България!“

За поста на генерален секретар на ООН, според нея опитът й в организацията и в правителствените структури в страната, е едно от основните предимства на кандидатурата й.

Цитирана от агенция КРОСС, в интервю за френското радио Ер Еф И, Бокова заяви: „Вярвам твърдо в ценностите, които изповядват ООН и ЮНЕСКО и опитът, който имам начело на организацията, както и този преди това в политическия живот на моята страна по време на прехода на България към демокрация и отварянето й към света, ми помогна много и ме окуражи да се кандидатирам.“

Освен това като свое преимущество, генералният директор на ЮНЕСКО определи и факта, че й се наложило да решава въпроса с финансовата криза в оглавяваната от нея организация. За тази цел е било необходимо да осъществи редица реформи и да се справи едновременно с политически и финансови задачи в страната.

Характерът на конфликтите в света се променя и те вече не са между държавите, а вътре в самите тях, отбеляза още Ирина Бокова. Наблюдава се етническо противоборство, разпадане на различни общности, както и преследване на религиозна основа.

Всичко това, което виждаме в настоящият момент, като например: промените в климата, кризата с бежанците, нетолерантността, тероризма и екстремизма провокират в Бокова различни въпроси, които я карат да смята, че конфликтите не показват, че ООН не съответства на проблемите, пред които е изправена, а напротив - точно обратното.

За да се справим и за да овладеем подобни ситуации, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова смята, че страната ни има нужда повече от ООН, както и от повече дипломация и от повече преговори.

На второто предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН, българката зае престижното пето място. Следващият вот ще бъде проведен след седмица, на 29 август.

 

Източник: blitz.bg

   

0 коментарa

Виж още