За да преминат Дунав, удавените бежанци платили по 10 000 долара

За да преминат Дунав, удавените бежанци платили по 10 000 долара

Двамата трафиканти са прибрали от бежанците 50 000 долара.

За шестимата удавени в река Дунав бежанци, сред които и четири деца, трафикантите са прибрали около 50 хиляди долара. Първоначално иракските бегълци, влезли на територията на страната ни от южната ни съседка Турция и пресекли цяла България, били осем, пише blitz.bg.

Тарифата за всеки възрастен била по 10 000 долара, а за децата по 7000 долара. Уговорката била, всички те да бъдат преведени от трафикантите, от границата с Република Турция през нашата страна, а след това да преминат река Дунав и да достигнат Румъния.

Едва вчера, след като труповете на млад мъж и 5-годишно дете изплуваха на брега на реката, от МВР оповестиха страшната трагедия. За бедстващите във водата мигранти, "Гранична полиция" научи от подаден сигнал на граждани до 112.

Извършената проверка установи, че иракчаните били натоварени на две лодки, на път за Румъния, между с. Арчар, област Видин и с. Орсоя, област Лом. Заради силното течение, едната от лодките се преобърнала. Оцелелите мигранти от втората лодка успели да се доберат до остров Добрина, но там били засечени от катер на Гранична полиция и били заловени. Телата загиналите от преобърналата се лодка, са били открити по-късно на пусто място между Лом и село Долно Линево.

Рибарят Боян Стефанов от село Сливата станал неволен очевидец на трагедията. На 8 септември /четвъртък/, около 20 часа Стефанов влязъл с лодката си в реката за риба и чул викове за помощ.

Повикал свой приятел и двамата тръгнали към остров Добрина, откъдето идвали виковете за помощ. Все още притеснен от случилото се, той разказва, че макар езиковата бариера, успял да разбере от чужденците, че мъж облечен с тъмни дрехи се е наел да ги превози с лодка до срещуположния бряг. Самите бежанци не могли да обяснят, какво точно се е случило в реката, но споделили, че в другият плавателен съд са пътували 4 деца - две момиченца и едно момченце, и четирима възрастни, от които само двама са доплували до острова.

От "Гранична полиция" съобщиха, че бежанците идват от Ирак, а в следствие на злополуката, каналджиите се покрили и ги изоставили.

 

 

   

0 коментарa

Виж още