За да преодолее шока от Brexit, Европа ще трябва да положи сериозни усилия

За да преодолее шока от Brexit, Европа ще трябва да положи сериозни усилия

Според канцлера на Германия - Ангела Меркел решението на британския народ е повратен момент в историята на целият Европейски съюз /ЕС/.

Меркел открито заяви, че ще се наложи ЕС да положи сериозни усилия, за да преодолее шока от британския вот за излизане от евросъюза (т. нар. Brexit), определя хода като повратен момент.

В четвъртък пред репортери в столицата на Естония,З Меркел отбеляза, че за да проучат в кои сфери приоритетно трябва да се развиват страните членки  на ЕС, са започнали т.нар. процес на размисъл и допълни типично в свой стил: „Всички семейства от време на време се нуждаят от периоди, в които да помислят накъде да се насочат оттам нататък“.

За да проучи мненията на европейските правителства, тя ще вземе участие в редица срещи в Източна Европа.

В момента Меркел се подготвя за среща на високо равнище в Братислава, която ще се проведе на 16 – ти септември и на нея ще присъстват всичките 28 лидери, с изключение на британския премиер Тереза Мей.

Преди да се завърне в Берлин, с визитите си в Прага по-късно в днес и във Варшава - утре, германският канцлер планира да проведе през следващите 48 часа разговори с още 12 лидери от ЕС.

Според Меркел Brexit е „повратен момент в европейското развитие и в историята на успеха на европейската интеграция“ и допълни, че според нея ЕС с общи усилия и компромиси може да преодолее решението на Великобритания, но за целта ще се наложи всички заедно да работят по общата кауза.

Вчера, тя заяви, че „може да даде време“ на Великобритания, за да реши какво иска от ЕС при преговорите около Brexit, като междувременно другите 27 страни членки ще продължат напред с „европейския проект“.

В програмата на срещата между Меркел и Таави Рийвас - министър-председателя на балтийската страна е разгледана и гографската близост на Естония с Русия, въз основа на която, Меркел е повдигнала въпроси за сигурността и мира на Европа.

 

Източник: investor.bg

   

0 коментарa

Виж още