'За да се спаси човешки живот, човек трябва да бъде прагматичен': Лавров обещава мирни практически стъпки за Сирия

'За да се спаси човешки живот, човек трябва да бъде прагматичен': Лавров обещава мирни практически стъпки за Сирия

Русия смята, че решаването на сирийската криза изисква практически усилия от страна на всички участници, които имат реално влияние на тази територия, каза руският външен министър Сергей Лавров пред Си Ен Ен, като добави, че мирното разрешаване на ситуацията в Алепо все още е възможно.

"Ние искаме да има среща на страните, които имат пряко влияние върху това какво се случва на територията на Сирия, било то чрез присъствие или чрез финансиране и доставка на оръжие за опозицията", каза Лавров, като добави, че това ще бъде среща "в тесен кръг" с участието на Русия, САЩ и "някои регионални сили."

Дипломатът също така потвърди, че срещата, която ще бъде посетена от Турция, Саудитска Арабия и Катар, е насрочен за идната събота. Той каза, че се надява, че това ще бъде "бизнес  дискусия, а не някаква общо събрание, подобно на дебат" , която ще позволи на страните да започнат истински диалог въз основа на споразумението между САЩ и Русия за Сирия, постигнато в средата на септември.

 

Лавров смята, че е необходимо участието на регионалните сили, като очевидно САЩ не толкова влиятелна там, както тя твърди.

"Основният проблем е общата неспособност на САЩ и на другите членове на водената от САЩ коалиция да сразделят умерените от Ал Нусра“ каза Лавров, като добави, че САЩ, включително и шефа на ЦРУ Джон Бренън, увериха Русия през февруари, че се нуждаят от две седмици, за да отделят умерените бунтовници от Ал Нусра и "това не се случи."

 

Русия остана с "впечатление, че това, което САЩ и [техните съюзници] наистина искат, е да отдели АЛ Нусра и да я държат в случай, че решат да използват" План Б ", отбеляза министърът за пореден път.

 

"Аз не искам да подозирам САЩ в насърчаване на тероризма, но това, което правят в случай в Ал Нусра ме прави много подозрителен."

 

"Ние прекратихме огъня само, за да се види как САЩ атакува позициите на сирийската армия три дни, след като бе започнало примирието," каза Лавров, позовавайки се на данните от 17 септември.

"Те казаха, че е било грешка, но аз четох изявлението на официалния представител на Пентагона, полковник Томпсън, който каза, че този удар е бил подготвен за два дни и се основава на много добро разузнаване", каза Лавров. "Веднага след това погрешно обстрелва, Ислямска държава започна офанзива в Дейр ез-Зор. "

Мирното разрешаване на кризата в Алепо все още е възможно.

Говорейки за ситуацията в Алепо, Лавров заяви, че Русия все още "решително подкрепя инициативата на специалния представител на ООН за Сирия Стафан де Мистура, който предложи бойците на Ал Нусра да напуснат Източната част на Алепо с оръжията си, заедно с умерените бунтовниците, които искат да "останат с тях." Бунтовници, които искат да останат в Алепо, междувременно, трябва да се съобразят с прекратяването на военните действия“, каза той.

 

Всички обвинения трябва да бъдат подкрепени от доказателства

Той също така Лавров за пореден път отхвърли обвиненията, че Русия е извършила военни престъпления. "Всички отчети трябва да бъдат проверени," каза той, добавяйки, че няма доказателства, подкрепящи тези обвинения.

   

0 коментарa

Виж още