За кого гласуваха сънародниците ни в Турция? (СНИМКИ)

За кого гласуваха сънародниците ни в Турция? (СНИМКИ)

По данни на външно министерство в Турция, по време на изборният ден вчера, в Бурса са гласували близо 29 хил. български граждани.

Броят на пусналите своят вот е впечатляващ, тъй като на  последните парламентарни избори те бяха 60 хил. Изборните секции на територията на Република Турция, този път бяха намалени точно четири пъти. От южната ни съседка предоставиха 35 секции, 8 от които в Бурса.

По време на изборният ден имаше редица нарушения, основното бяха разговорите на турски език в СИК. В повечето от тях, гласоподавателите общуваха единствено на турски, тъй като от години живеят в Турция и са забравили българският език.

Намаляването на броят на избирателните секции, както и задължителното гласуване, създаде известно напрежение. Според местните, това е техен граждански дълг и не е необходимо някой да ги задължава да го правят.

Двете политически централи, протестираха остро, заради промените наложени през тази година. Те твърдят, че голяма част от техните избиратели, така и не са успели да гласуват и да стигнат до урните, в следствие на което са се отказали. Въпреки трудностите, голяма част от хората стояха на опашка пред избирателната секция и търпеливо чакаха реда си.

Все още няма официална информация, кой от двамата опоненти: Цецка Цачева или Пламен Орешарски са подкрепили вчера гласоподавателите.

   

0 коментарa

Виж още