За трети път магистрала "Марица" пропадна

За трети път магистрала

От месец февруари насам новоизградената магистрала "Марица" пропадна за трети път. 
Граждани са подали сигнал, че в част от платното в посока от Димитровград към Оризово в участъка между 30-и 32-ри километър, движението е стеснено. Според очевидците там били поставени заграждения, които да отклоняват автомобилите от аварийната и основната лента към скоростната, поради простата причина, че има сериозни пропадания по асфалта на няколко места.
Д-р Илиян Митев, стоматолог от Хасково, често пътува по магистралата и съобщи че в същия район това не е първият ремонт, имало е такъв и преди няколко месеца. На мястото където е възникнал сериозния проблем, все още не са пристигнали работници, няма и помен от строителна техника.
от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че още през месец февруари се е наложило отводняване в близост до река Банска на насипа в този участък и изграждане на допълнителен дренаж.  Според експертите се е получило голямо преовлажняване на основата на насипа в участък с голям водосбор и голям надлъжен наклон по посока на моста на реката. 
Според пътните експерти проблемът е бил не в пропадане на участъка на магистрала „Марица“, а в непълното слягане в отсечка с дължина около 2-3 метра. Откакто в края на месец октомври беше открит, проблемният участък всъщност аварира за втори път.
Месец май отново бе извършен  ремонт на "Марица", но тогава бе при 60-ия километър в участъка Димитровград – Харманли. 
Вчера от ситуационния център за сигнали на Агенция "Пътна инфраструктура" дадоха информация, че единственото ограничение на магистрала "Марица" е между 4-тия и 7-ия километър, където е затворена аварийната лента заради строеж на крайпътен обект. Според дежурния на смяна, на магистралата е нямало други ограничения или ремонти, а ако по трасето се извършва каквато и да е дейност, то агенцията е осведомявана предварително. 
Стойността на проекта е 134 млн. лева, но преди година и половина беше пусната обществена поръчка за допълнителни 43 млн. лева, които да отидат точно за стабилизиране на терена под насипите и за изграждане на отводнителни канали. 

 

Източник: segabg.com

   

0 коментарa

Виж още