Здравната система в България е изправена пред сериозна криза

Здравната система в България е изправена пред сериозна криза

В класацията на американската новинарска агенция Bloomberg, българската здравна система получи много ниска оценка и бе определена като една от най-неефективните в света.

Според данните посочени в проучването се оказва, че българското здравеопазване заема едва 46-то място, от общо 55 държави, или казано другояче сме на 9-то място, но от зад на пред. Данните използвани за извършване на оценката са от 2014 г. Проучването показва, че за изминалите 5 години от предходната оценка, здравеопазването в страната ни е изостанало с цели 3 позиции. Ако до 2009 г. България е била преди, Еквадор, Казахстан и Венецуела, то след поредната оценка те вече ни превъзхождат.

Една от основните точки, според които се определя позицията на държавите при определянето на стойностите, е продължителността на живота – близо 60%. След нея се подреждат направените разходи за здравната система като дял от БВП - 30%. Последните 10 % се определят от това, каква е сумата, която страната отделя за здравеопазването на всеки един  гражданин и в нея са включени: профилактика, лечение, спешна медицинска помощ, здравословно хранене и семейно планиране.

 Данните сочат, че в САЩ за здравеопазването на глава от населението се отделят по 9400 долара или над 17% от БВП на година. Въпреки това, страната е позиция след нас и заема 50-то място в класацията. Последните 5 позиции са заети от Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия, а последното място е отредено на Русия.

Хонгконг и Сингапур заемат първите места по ефективност на здравеопазването. Държавите плащат годишно на глава от населението по 2400 долара, а продължителността на живота е около 83 години.

У нас за здравни грижи през 2014 г. са били отделени само 8,45% от БВП, като средно за всеки здравноосигурен гражданин са се падали годишно по 662 лв.

Сериозен проблем пред България се оказва и належащият проблем със застаряването на лекарите. Проучването сочи, че над 50% от лекуващите доктори са на възраст над 55 години, а близо 1/3 са над 60 години или в предпенсионна възраст.

Д-р Венцислав Грозев - председател на Българския лекарски съюз, обяви, че младите лекари в здравната ни система, на възраст под 30 години, са само 5%, от общият брой.

   

0 коментарa

Виж още