Здравната система закъса!

Здравната система закъса!

Както винаги досега отново на дневен ред е въпросът за Здравната каса и медицинските услуги. Няма да се изненадате, като научите, че парите в „добре управлявания“ бюджет на НЗОК са почти на изчерпване преди още да е дошло последното тримесечие на годината, информира „Труд“. Нищо, че на всеки работещ се удържа необходимата сума и когато отиде да се лекува пак трябва да си плаща, наличните финасови средства в най-добрия случай ще стигнат до средата на месец октомври. Понеже резерва на НЗОК вече е планиран, на него не може да се разчита..

На събранието на надзорния съвет на НЗОК в сряда е била уговорена промяна на „индикативните параметри на болниците“  в страната във връзка с техните разходи и дейност за месец юли. Плановете на здравната каса са да се предотврати всякаква вероятност за лащане на допълнителна дейност, която болниците правят най- вече от спешни случаи и разработване на нови дейности. Основната цел е средствата да се пренасочват за лекарства.

Заради тази лоша политика в момента НЗОК е в голям преразход на предварително планираното за лекарства с 30%, а в същото време дължи на болниците повече от 60 млн. лв., които едва ли някога ще плати. Дължи и 150 млн. на чуждестранни здравни фондове.

Паралелно с това дължимото на болниците към различни доставчици на лекарства и здарвни услуги надвишава половин милиард лева. Това кара ръководствата на здравните заведения да орязват  възнагражденията на служители си, което води до текучество на персонала.

Дейност над лимита имат предимно болници с най-високо ниво на компетентност, които работят с тежки случаи и приемат множество пациенти по спешност.

 

Затова вече се образувала невероятно голям списък от чакащи пациенти, която продължава да нараства – от 851 души към 21 август, на 1429 само една седмица по- късно. Мнозина са онкоболни, които са отложени за януари, следващата година. Дали ще успеят да дочакат медицинска помощ, не се знае.

   

0 коментарa

Виж още