Зимата засилва агресията у нас

Зимата засилва агресията у нас

Учени са установили, че зимния сезон действа отрицателно върху психиката на човека. По- кратката светла част на деня способства за образуването на изключително недостатъчното количество на хормона мелатонин. Това от своя страна води до раздразнителност и избухливост. Този извод са направили учени от университета в Индиана, информира Дейлипрес.

За да не попадаме под влиянието на лошото настроение и агресията, учените препоръчват да използваме всеки удобен момент да излезем на слънце. Без значение какви са температурите навън, открийте лицето си, за да може да достигнете необходимата за организма доза витамин Д. Така организма ви ще си си набави подходящото количество мелатонин.

Мелатонинът, освен за настроението, отговаря и за теглото. Недостатъчните количества на хормона водят до сезонна депресия, което предизвиква повишен апетит към въглехидратните храни. Епифизата се опитва да навакса производството на хормона, а това ни прави по- малко активни и с напълно липсваща енергия. Така метаболизма на тялото се забавя, което пък скоро се проявява в увеличаване на килограмите, защото апетитът се увеличава многократно.

Огромното количество шоколад, бисквити, вафли и всякакви сладкиши вкарват в организма ни наситени трансмастни киселини, вместо мононенанситени и полиненаситени мастни киселини.

Всяка една храна може да засили метаболизма, не е необходимо да е високовъглехидратна мазна храна. Тъй като нямаме традицията да предпочетем плодовете и зеленчуците през студения зимен сезон, прибягваме до вредната храна.

Плодовете и зеленчуците са по- малко срещани през този период на годината. През зимата са и традиционните ни празници с традиционни ястия, които допълнително допринасят за повишаване на килограмите.

За да не се чудите как да сваляте излишните килограми, между основните хранения пийте чай или яжте плодове.

   

0 коментарa

Виж още