Златно съкровище в гърне излезе от корените на дърво!

Златно съкровище в гърне излезе от корените на дърво!

Общината в Свищов финансира изработването на реплики на 13 златни накита, датирани от времето между 21  и 16 век преди Христа. Това, назовано от специалистите "Свищовско съкровище", беше предадено преди пет години на Градския исторически музей от този,който го е открил- Росен Тодоров,обикалящ с металотърсач крайградските местности. В корените на дърво мъжът попаднал  на глинено гърне, в което имало 13 златни и 6 бронзови предмета, останали заровени почти 4 хиляди години. Златните накити са една спираловидна гривна, шест гривни за врат, от които три с усукана украса и три с гладка повърхност, както и шест ценности за дрехи или коса.

Тяхното тегло е над 266  грама и са изработени от злато, което е  между 18 и 21 карата.  Бронзовите предмети са брадви и оръдия на труда. Според професионална оценка находката е от Бронзовата епоха и има висока историческа, научна и художествена стойност, понеже таквива реликви се намират много рядко.

Оригиналните златни накити  се пазят строго в трезор, а техните реплики ще бъдат показани по време на есенните празници "Свищовски лозници". След това ще влязат в постоянната експозиция на Градския исторически музей.

   

0 коментарa

Виж още