Ивайло Калфин: „Белене“ трябва да бъде построена

Ивайло Калфин: „Белене“ трябва да бъде построена

Не е редно да бъдат дадени милиарди, да си палтим изключително скъпото оборудване и централата да не бъде построена, изрази мнението си Ивайло Калфин по време на пресконференцията.

Калфин коментира сложния казус за задължението ни да изплатим 1.3 милиарда за оборудването, което сме поръчали и не използваме. Той сравни сумата от 2 миларда, която ще бъде платена за атомното оборудване и сумата, необходима за индексиране на пенсиите- 3 милиарда. Сякаш ще сложим парите за индексацията в сънцъци в Белене и ще чакаме.

 Любен Дилов-син, почетен председател на ПП „Движение Гергьовден“, също се изказа по въпроса. Според него проектът Белене е станал изкупителната жертва на руско- американските отношения.

Дилов смята, че Белене е бил най- изгодния в икономическо отношение проект на теритирията на Европа. Апетитен за много чужди инвеститори, които можели да го вземат на много по- лоши условия, от нашите. Всеки, който иска доказателство за това твърдение, може да се разрови в документацията и да прочете енергийната стратегия с икономическата обосновка на проекта Белене.

Дилов посочи един единствен виновник за провала на апетитния за мнозина проект- Сергей Станишев. Според него той не е съумял достатъчно достойно да защити българските инереси и да съдейства за построяването на централата.

Точно казусът Белене бе обсъждан и днес в Парламента. Депутатите дискутираха изплащането не голяма част от дължимото за реакторите, за да се избегне плащането на излишни високи лихви. Държавата има ресурса да плати сумата, но понеже това е един вид държавна помощ, ще се изисква и одобрение от Брюксел, освен от Народното събрание на страната.

   

0 коментарa

Виж още