Ивайло Калфин: За да има бъдеще за България, трябва по- голям бюджет за наука

Ивайло Калфин: За да има бъдеще за България, трябва по- голям бюджет за наука

На среща с академици в БАН вчера, кандидата за президент Ивайло Калфин изрази подкрепата си за исканията на научните работници за увеличаване на бюджета на БАН. Специално подчерта, че това не е популизъм. Неговото мнение е, че наука не може да се прави без пари.

Калфин припомни, че 60% от научните открития са направени точно от учените в БАН. Науката не се развива единствено в университетите, така че БАН трябва да продължи да съществува и да се развива, тъй като той събира цвета на нацията. Калфин не пропусна да отбележи, че АБВ вече е внесла своето предложение за увеличени на бюджета за наука.

Кандидатът на АБВ за президент се върна във времето, когато беше вицепремиер по демографската политика и социален министър. Тогава беше поръча  на БАН да изготвят анализ на демографията на страната, който показва най- наболелите проблеми и дава вероятни решения.

Калфин смята, че демографската политика е достатъчно сериозен проблем, който изисква подходящите инструменти за решаването му. Това трябва се решава със стратегия и интегриран подход, който да играе ролята на национална цел, която да обединява усилията на всички партии и институции.

Точно президентът трябва да бъде обединител на нацията. Той заедно с всички държавни институции и БАН трябва да постави стабилна основа, която да води България напред.

   

0 коментарa

Виж още