Ивайло Калфин: Ограничения брой секции зад граница са обида за българите там

Ивайло Калфин: Ограничения брой секции зад граница са обида за българите там

По време на среща с българи, живеещи в Белгия и Холандия, която се проведе в Брюксел, Ивайло Калфин беше категоричен, че е против безпрецедентното ограничване на конституционните им права. На тази среща в подробности бе представена президентската му програма, а и също така множество от важните за сънародниците ни в чужбина теми.

Най- обсъждана беше темата за правилата за  гласиване, касаещи българите зад граница. Учасниците в дискусията бяха категорични, че ще отстояват своите права за гласуване, защото имат осъзнат и трен ангажимент към политическия живот на страната.

Калфин изрази мнението си, че законодателството на страната трябва възможно най- бързо да уреди правилата за електронно и дистанционно гласуване по подобие на останалите страни в Европа.

Трябва да припомним, че предстои гласуването на промени в ИК парламента. Предложенията, за които се договориха управляващите, са за падане на ограниченията за броя избирателни секции в страните от ЕС.

Мнозина от депутатите смятат, че промените в последния момент преди изборите не е правилен ход. Това е промяна на парче и за да има ефект от всичко, трябва да се огледа ИК съвсем детайлно и да се направят промени, които ще са актуални през следвашите 20 години.

   

0 коментарa

Виж още