Ивайло Калфин: Президента трябва да е близо до народа и да чува гласа му

Ивайло Калфин: Президента трябва да е близо до народа и да чува гласа му

Държавният глава в никакъв случай не трябва да се отдалечава от народа, напротив, трябва да е толкова близо, че да чува гласаму. Това заяви отговорно Ивайло Калфин в ефира на радио „Фокус“.

В интервюто Калфин изрази готовност да направяи президентската институция активна и близка до хората, за да се разбира по- бързо за проблемите, които ги вълнуват.

Калвин има идея как по най- бърз начин да направи институцията адекватна на очакванията на хората. Обявяването на инициатива „Какво щях да направя, ако бях президент“ ще помогне да се разберат очакванията на хората за необходимите политики, с които най- спешно да се заеме институцията.

Калфин се спря и на приоритетите, които трябва да има външната политика на страната. Регионалното сътрудничество трябва да се засили. Коментира и идеята си за създаването на група на петте балкански държави „Б5“, която да излиз с общи позиции, защитаващи интересите на региона.

Нашият регион е с много конфликти, всички на етническа и религиозна основа. Това са опасни конфликти, които могат да подпалят война. Затова е важно да се намери адекватен чачин за противодействие на тези тенденции. Едно от правилните решения е правилната външна политика със съседите.

Важен момент от външната политика според Калфин е и осъществяването на дипломатически совалки, които имат за цел да се подписват споразумения за реадмисия на мигрантите с държавите, от които идват. Калфин е убеден, че ако направи подобно споразумение с Афганистан, например, и стартира връщане на нелегално преминалите граждани, броя на мигрантите значително ще намалее.

По отношение на подписанта резолюция, Калфин твърди, че това е опит за насърчаване на нелегалната миграция.

   

0 коментарa

Виж още