Ивайло Калфин : Претенциите на Турция, не бива да остават без остра реакция

Ивайло Калфин : Претенциите на Турция, не бива да остават без остра реакция

Ивайло Калфин, кандидат за президент на Република България, в предстоящите избори, днес пред управителния съвет на тракийските дружества в страната, коментира, че: „Изявлението на турския президент от вчера за пореден път подклажда напрежението на Балканите.“ Според Калфин, претенциите на южната ни съседка, не са в съответствие с реалността днес. Република Турция се стреми към домогване до абсолютно всички региони „в които е била Османската империя“ някога в далечното минало.

„Ние не можем да оставим подобни реплики без реакция.“, коментира още кандидатът за държавен глава. Според Калфин, реакцията на страната ни, трябва да бъде адекватна на случващото се, а не като на „обидено дете“.

Кандидатът, излъчен от политическата формация АБВ, счита, че думите на турският президент Реджеп Таип Ердоган са пряк резултат от отсъствието на българска държавна политика на Балканите и разказва, че през последните няколко години, регионалната политика на страната ни „е сведена на ниво протокол.“.  Обстановката на Балканите е изключително динамична и сложна, което заставя страната ни, да поддържа „активни отношения“ със съседните ни страни.

Кандидатът за президент на АБВ, обеща на тракийските дружества, при успешни избори, пълна подкрепа относно належащият тракийски въпрос. „Тракийската тема не ми е чужда“, заяви Калфин и добави, че тя е от голяма важност за страната ни. Активната работа по нея е започнала след среща между президента Първанов и турския му колега. Самият Ивайло Калфин, по това време изпълняващ длъжността секретар на президента е внесъл предложението в МС.

Президентът Георги Първанов, също присъства на срещата днес и подкрепи предложението на Калфин, за разглеждане на високо политическо ниво тракийския въпрос. Първанов е категоричен, че този въпрос, който някога е бил един от водещите по време на управлението му, е важен както за потомците по нашите земи на тракийците, така и за богатото културно наследство на страната ни. „Аз съм сигурен, че по тази тема ще имаме приемственост“, уверено заяви той.

   

0 коментарa

Виж още