Ивайло Калфин: Следващият президент трябва да води активна външна политика в региона

Ивайло Калфин: Следващият президент трябва да води активна външна политика в региона

По време на организирания дебат в ефира на БНТ Ивайло Калфин, кандидат за президент на АБВ, открито заяви, че следващият президент на България трябва да води активна външна политика в региона. Той трябва да възстанови водещата роля на страната на Балканите и в региона на Черно море. Такива, според него, сме били по времето, когато са ни приели в ЕС.

Трябва да сме прагматични в отношенията с Русия, смята Калфин. Напрежение никому не е нужно. Същото се отнася и за Турция, но това не означава, че не трябва да задаваме въпросите, които ни вълнуват. Не можем да се примирим с преобразяването на Турция в диктатура и обсъждането на темите за Османската империя, както се опитва да прави в момента Ердоган.

Да не забравяме, че в региона, в който живеем, етническото напрежение е голямо. Не трябва да позволяваме заиграване на тази тема и компромиси с изказвания на чужди политици и намеса в държавните дела под формата на финансово подпомагане на религиозни организации и училища.

Калфин не пропусна и мигрантската тема. Според него ограда трябва да бъде издигната. Така по- успешно ще се пази границата. Решението да бъде премахнато военното присъствие на границата след приемането ни в НАТО е грешка. Мигрантският проблем е външно политически и ако вълната от бежанци не бъде спряна, няма как да се реши. Видя се, че досегашните решения на страната ни и Европа по този въпрос са грешни. Необходимо е да се сключи споразумение за реадмисия с Афганистан и така 6000-те афганистанци у нас ще останат 1000. Всички, които са се запътили към България, ще узнаят, че ще бъдат върнати там откъдето идват и няма да правят опити.

По отношение на оставката на Кристалина Георгиева като еврокомисар, Калфин смята, че външната ни политика е претърпяла огромен провал. Той каза, че има сведения, че се готви назначаването на германски комисар за ресора на бюджета. Ето така просто ще ни „изпързалят“.

   

0 коментарa

Виж още