Ивайло Калфин: Социалната система е за хората и затова трябва да е достъпна за тях

Ивайло Калфин: Социалната система е за хората и затова трябва да е достъпна за тях

Ако бъде избран за президент Ивайло Калфин, кандидат за президент на АБВ, ще предложи обсъждането на дългосрочни политики. Необходимо е в бюджета за 2017г да бъдат предвидени повече разходи за образование и отбрана. Когато се предвиждат разходите за отбрана е необходимо да се заложат и по- високи заплати за учените, работещи в тази сфера. В момента средствата, предвидени за отбрана се изразходват единствено за въоръжение. Съществува огромен проблем с мотивацията на  младежите да работят в българската армия. Не трябва да се съсредоточаваме в числата, а в политиките. Това становище изрази Калфин в ефира на БНТ.

При харченето на средства от държавната хазна за скъпи военни съоръжения, трябва предварително да се знае какви са очакванията от тях. До момента има похарчени крупни средства за превъоръжаване, но не всички са ефективни, изрази становище Калфин.

Калфин засегна и въпроса за социалните политики. Той е разочарован от това, че доходите на населението не са достатъчно високи. Държавата трябва да има добре обмислена политика в социалната сфера, тя е пряко свързана с пенсионните разходи. Това може да се осъществи с европейски средства, ще се създадат младежки програми за предприемачество. Важно е и преобразуването на социалните услуги за възрастните. Необходимо е наличието на по- достъпна и справедлива социална система.

За съжаление тази система във времето е променяна на парче, а това я прави неработеща, смята Калфин.

Калфин е възмутен от проявеното високомерие на Цецка Цачева и ген. Радев. Те не се явяват на дебати, където да споделят намеренията си за дейността, на която ще заложат, ако бъдат избрани за президент, а наемат социолози, които да казват на хората какво внушават какви ще са резултатите от изборите.

За съдебната реформа Калфин сподели, че се обсъжда широко в обществото в последните години. Според него народа има чувство за липса на справедливост, а институциите не правят нищо, за да променят това. Калфин е категоричен, че Конституцията се нуждае от промени и президента трябва да направи всичко възможно, за се разбере какво пречи на ефективната дейност на съдебната система.

 

   

0 коментарa

Виж още