Ивайло Калфин: Тракийският въпрос ще продължи да е кауза в дейността ми

Ивайло Калфин: Тракийският въпрос ще продължи да е кауза в дейността ми

На организираната среща с Тракийските дружества Ивайло Калфин категорично подчерта, че е задължително държават да застане зад интереса си  спрямо Турция, касаещ изселването на българите от тракийските земи през 1913г.

Държавата трябва да защити интереса на своите гражданите.

Калфин припомни, че през всичките години в служба на България е доказал с всяко свое действие, че е убеден, че тракийската кауза трябва да стане национална. Не пропусна да отбележи, че пръв президента Георги Първанов направи крачката и договори с турския си колега тракийското насилствено изселване да стане тема на обсъждане за двете страни.

Като секретар на президент  Ивайло Калфин поставя темата на предна позиция и при всяка среща с турси колеги, показвали, че тамата е важна за България.

Като външен мининстър вече с писмо уведомява ЕК за въпроса и по този начин прави възможно задвижването на по-голям механизъм и изтъквайки, че това е неотменна част от националния въпрос на българите.

Продължил е дейността си, свързана с тракийския въпрос като евро депутат, ще продължи и сега.

Калфин изтъкна, че е задължително президента да има непрекъснат контакт с колегите си от съседните държави, както и пълноценни отношения с тях.

Според него, България може да стане фактор в региона с геостратегическото си разположение и добрите междусъседски отношения. Той смята, че през изминалите години регионалните отношения със съседите са били занемарени, с което страната ни губи авторитета си пред Европа.

Калфин бе категориченм че трябва да се води изключително обмислена и последователна политика за защита на интересите на страната и създаване на трайни съседски отношения.

Президентът трябва да бъде достатъчно смел, за да поставя въпросите за националания интерес извън страната, при срещите си с президентите от останалите Балкански страни. Диалогът трябва да е респектиращ и активен.

Георги Първанов,лидер на АБВ, също присъства на срещата и категорично заяви, че Ивайло Калфин е единствения кандидат за президент, който ще може да се справи с посочените по- горе задачи.

   

0 коментарa

Виж още