Ивало Калфин: Кандидатите на ГЕРБ и БСП крият нещо и затова избягват дебатите

Ивало Калфин: Кандидатите на ГЕРБ и БСП крият нещо и затова избягват дебатите

Днес в предаването на btv „Тази сутрин“ на гости бе кандидатът за президент на АБВ, Ивайло Калфин. Разговорът започна с въпроса за Кристалина Георгиева- провал ли беше за страната ни нейната кандидатура за позицията в ООН, какво губим с напускането на поста й в Европейската позиция и кога е приела поста в Световната банка. Калфин беше категоричен, че  скандала с двете кандидатури е тежка загуба за българската политика. Така ние просто сме помогнали на португалеца да спечели.

С напускането на Кристалина на поста в Еврокомисията губим много важен ресор и трябва да се постарем тази позиция да бъде заета от подходящ човек, каза Калфин. Той обясни, че новият пост, който Георгиева ще заеме в Световната банка е доста влиятелен и е от нейната компетенция, но е далеч от мисълта, че е решено от „днес за утре“ да се направи това.

Попитан какво е мнението му относно слуховете, че Плевнелиев ще заеме поста на Кристалина Георгиева, Калфин отсече, че ЕК не е място, на което се изпращат пенсионираните политици.

Когато стана дума за дебатите между кандидатите за президенти, Калфин се оплака, че Цачева и Радев открито избягват дебата с него. Според него това поведение не е достойно. За да го правят или нямат позиция за това какво ще правят, ако заемат поста президент, или крият нещо.

Ивайло Калвин изрази готовност, ако бъде избран, веднага да „сложи на масата“ темата с Конституцията. Трябва да се направи широк дебат какво не работи в българската Конституция, защо не функционира съдебната система и как да се постигне изгубения баланс между институциите в държавата.

Трябва да се вземат важни решения за всички тези въпроси и да се работи сероизно за отстраняването на пречките държавата да работи в интерес на народа.

 

   

0 коментарa

Виж още