Идва ли краят на групировката „Ислямска държава"?

Идва ли краят на групировката „Ислямска държава

Според експерти на практика прогонването на групировката "Ислямска държава" /ИД/ от последната територия, която тя контролираше по сирийско-турската граница, прекъсна линиите за снабдяване на екстремистите от външния свят, което най-вероятно ще с отрази на способността на ислямистите да защитават последните си два бастиона намиращи се в градовете Ракка в Сирия и Мосул в Ирак, пише blitz.bg.

Само за месец контролираната от "Ислямска държава" територия се стопи, под международният военен натиск на силите. Според запознати битката за Мосул ще започне всеки момент, тъй като иракските сили под опеката на САЩ настъпват с бързи темпове към града. В близко бъдеще и оглавената от кюрдски милиции Ракка, ще бъде на мушката на атака.

Мнозина се опасяват, че ако бъде отстранена от власт в територията, която контролира, "Ислямска държава" ще насочи атаките си към терористични нападения срещу цивилни в региона, както и на Запад. По този начин ще заприлича още повече на групировката  Ал Кайда, от която първоначално произлезе.

По какъв начин Мосул и Ракка се снабдяват с оръжия?

След като Турция затегна контрола по границата си, /ИД/ започна да се снабдява с оръжия от сирийски граничен град Азаз. Мнозина от сирийските търговци отиват в Азаз, купуват от тамошния пазар каквото им е необходимо и след това с камиони го доставят до Ракка. А пристигнали веднъж на територията на "Ислямска държава", продуктите може да бъдат изпращани и  до други територии които са под неин контрол.

С кого воюва групировката ИД?

Много световни сили воюват с ИД в Сирия и в Ирак. Някой от тях са подкрепяни от Русия, други от САЩ, Иран и Турция. Оглавените от кюрдите Сирийски демократични сили са най-ефективната групировка. През 2015 година, посредством въздушни удари на международната коалиция начело със САЩ те отнеха от екстремистите обширни територии в Северна Сирия. Срещу екстремистите воюват също членове на Хизбула.

   

0 коментарa

Виж още