ИЗВЪНРЕДНО!!!  Кораб на американските военноморски сили е атакуван от крайбрежието на Йемен

ИЗВЪНРЕДНО!!!  Кораб на американските военноморски сили е атакуван от крайбрежието на Йемен

От йеменският бряг е бил уловен ракетен снаряд. Управляемата ракета разрушител, е бил насочена към американския флот, съобщи говорител на Пентагона. Твърди се, че двете ракети, които не са успели да уцелят  кораба, са дошли от територията, контролирана от шиитските бунтовниците хуси.

"По време на пътуването си в Червено море, в близост до бреговете на Йемен, американският кораб на военноморските сили „USS Mason“ засича две ракети насочени към борда му. Двете ракети са паднали със водата, преди да достигнат до кораба ", коментира говорителят на Пентагона капитан Джеф Дейвис.

От кораба съобщават: "няма пострадали сред нашите моряци и не са нанесени щети на кораба." Според съобщенията става ясно, че неуспешната атака е дело на областта, контролирана от шиитските бунтовници хуси, които в съюз със Саудитската коалиция са предприели  въздушните удари. Саудитците бяха в подкрепа на правителството на президента Абдарнбун Мансур Хади, свален по време на бунт в Хути през ноември 2014 година.

Атаката  дойде точно един ден, след като Белият дом обяви "незабавно" преразглеждане на подкрепата на САЩ за Саудитската коалиция.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери в неделя изрази "дълбоката загриженост" на Вашингтон за атентата и приветства синът на саудитския крал, принца Мохамед бин Салман, да започне задълбочено и незабавно разследване на случилото се, и го призова да  предприеме спешни мерки, за да гарантира, че подобен инцидент няма да се случи отново ", се казва в изявлението на САЩ.

Кери "потвърди необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия“.

Атаката в събота по време на погребението в Сана, подкани десетки хиляди протестиращи да излязат по улиците на йеменската столица, и да заявяват позицията си,а именно, че са много разтревожени от бездействието на международната общност, когато става дума за действия на Саудитската коалиция.

САЩ, заедно с други западни държави, включително Великобритания и Франция, заедно са допринесли за оръжията на Саудитската кампания в Йемен.

При последната сделка, между САЩ и Саудитска Арабия, бяха включени 153 танка и друга военна техника, която е на стойност около 1,15 милиарда $ и бе одобрен от Белия дом през август.

 

   

0 коментарa

Виж още