ИЗВЪНРЕДНО!!! Активираха втора степен на опасност за българо-турската граница

ИЗВЪНРЕДНО!!! Активираха втора степен на опасност за българо-турската граница

Министърът на отбраната на страната ни - Николай Ненчев съобщи, че българските военни, охраняващи границата с южната ни съседка - Република Турция, ще бъдат по-добре оборудвани.

Поради съображения за сигурност и във връзка с указаният национален план за действие при извънредна ситуация, у нас активираха втора степен на опасност по българо-турската граница. Румяна Бъчварова, вътрешен министър на Република България, поясни това, по време на неофициална парламентарна среща. Още в средата на този месец, Бъчварова е издала заповед, за активирането на втора степен от плана за действие.

Тази степен е пряко свързана с подготовката на реда и условията за действие „ако се случи третата степен “, която пък е ангажирана с нахлуването на бежанците на територията на страната.

Бъчварова, коментира, че създаването на условия за настаняването на бежанци в центровете от временен тип е именно една от необходимите мерки, които трябва да бъдат взети.

 Според вътрешният министър, по никакъв повод не бива „да пренебрегнем тази опасност”. Бъчварова остро подчерта изявлението от преди броени дни, в което президента на Турция - Реджеп Таип Ердоган, публично заяви, че ще контролира бежанските потоци до месец декември, а след това „ще вдигне контрола върху потоците, които са насочени към Европа”.

От външното министерство съобщават, че през последната седмица, близо 90% от мигрантите, задържани на границата ни със Сърбия, вече имат регистрация у нас.

В същото време, Ненчев съобщи, че военните ни, охраняващи границата с Турция, ще бъдат по-добре оборудвани и ще им бъде осигурено по-добро облекло.

Министърът на отбраната похвали специалните ни части. За по-малко от един месец на границата са били задържани над 350 човека. Днес, той посети границата на страната ни с Турция и по време на визитата си, коментира, че бежанската криза е огромен и сериозен проблем, „който пряко застрашава националната сигурност“ на нашата държава. Ненчев допълни, че „ще бъдем изключително отдадени на задачите, свързани с охраната на държавната граница.“. Близо 2000 военнослужещи, биха могли да бъдат своевременно изпратени при необходимост в граничният район, всеки от които е „изключително добре подготвен за охрана на съответния район“, обобщи Ненчев.

   

0 коментарa

Виж още