ИЗВЪНРЕДНО! Берлин изгригна срещу ТТПИ! (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО! Берлин изгригна срещу ТТПИ! (ВИДЕО)

Благотворителни организации и опозиционери организираха протест срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ, известно с абревиатурата ТТПИ- Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, което е предвидено за тази година. Грийнпийс вече направиха публично достояние почти 250 документа от хода на преговорите, които разкриват множество разногласия между отделните страни.

Стотици хиляди души протестират в Берлин, протестирайки срещу планираното споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Съединените американски щати. Те са категорични, че  това споразумение е антидемократично и да застрашава безопасността на храните и екологичните стандарти.

ТТИП ще създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, обхващаща около 800 милиона потребители и хармонизира регулацията между ЕС и Северна Америка в области, обхванати от закона за безопасност на храните, за екологични правила и банкови регулации. Това би означавало, че колите, направени във Великобритания може да се продават в САЩ, например, но опонентите твърдят, че това ще наруши важни разпоредби на ЕС.

Европейската комисия смята, че ТТИП може да повиши размера на икономиката на ЕС с € 120 млрд (£ 85 млрд) - равно на 0,5% от БВП - и икономиката на САЩ с € 95 млрд, или 0,4% от БВП, докато в Обединеното кралство растежа може да бъде с £ 10 млрд.

Въпреки това, притестите ескалираха през изминалата година в Германия и други европейски страни, като критиците посочват, че сделката ще даде прекалено голяма власт на многонационалните компании за сметка на потребителите и работниците. Също така противниците на споразумението са убедени, че САЩ ще внедрят в Европа собствените си правила за храните, химическата безопасност и др. Може да отпадне и изискването за упоменаването за наличие на ГМО на етикетите на храните. СПорен момент са и търговските наименования, както и авторските права.

Британското правителство твърди, че ТТПИ ще даде тласък на търговията и ще създаде работни места. От 3-те милиона души, които са подписали онлайн петиция, призоваваща Европейската комисия да се откаже от сделката, 500 000 са от Великобритания.

Нивото на съпротива в Германия изненада правителството на канцлера Ангела Меркел. Днес се провежда поредния от протестните митинги срещу споразумението.

Вижте видео тук:

www.facebook.com/RTnews/videos/10154691641219411/

   

0 коментарa

Виж още