ИЗВЪНРЕДНО! Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовите отпечатъци!

ИЗВЪНРЕДНО! Здравното министерство ще обжалва решението на ВАС за пръстовите отпечатъци!

Министерството на здравеопазването ще обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС), с което беше спряна системата за пръстови отпечатъци в болниците. Това заяви на извънредна пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков  и обясни, че системата няма да спре да работи.

„Това е механизъм за контрол, който не беше въвеждан досега в НЗОК и ефектът от него, мисля че е видим за всички. Отчетената дейност от лечебни заведения за болнична помощ за първата половина за ноември, сравнено с първата половина на октомври е на стойност 15 млн. по-малко само за 15 дни“, посочи Шарков.

„Ако тези числа ги сметнем за една година какво правят дори да не са 300 млн. само 100 млн. е абсолютно достатъчно като ефект и е спирачка за хората и лечебните заведения, които си позволяват да правят фалшиви хоспитализации с цел усвояване на средства от НЗОК“, поясни той. По думите му данните са както по клинични пътеки, така и по клинични и амбулаторни процедури, лекарства, медицински изделия. „Навсякъде има спад в разхода на касата само за 15 дни“, поясни Ваньо Шарков, цитиран от "Фокус".

„Сравнено като брой хоспитализации за първата половина на ноември 2015 и ноември 2016 г. имаме 18 481 хоспитализации по-малко. Това също е показателно за това как е работила системата преди въвеждането на идентификатора и как работи след това. Не на последно място това е система, при която пациентът държи в ръцете си контрола по изразходването на средствата, които внася в НЗОК“, коментира още той. „От началото на въвеждането, заедно с тестовия период са регистрирани 364 211 пациенти чрез пръстови отпечатъци, за близо 4 месеца. При тях има 318 отказа да бъдат регистрирани чрез пръстов отпечатък, но въпреки това са хоспитализирани и верифицирани от НЗОК като действителни хоспитализации", добави той.

„Категорично ще обжалваме решението на Върховния административен съд за спиране на пръстовия идентификатор. Имаме 7 -дневен срок да го направим. Това е система, която работи в полза на гражданите", каза още зам.-министърът на здравеопазването. Д-р Ваньо Шарков допълни, че системата няма да спре да работи, тъй като министерството има 7-дневен срок, в който може да обжалва. „Няма временно спиране“, заяви той.

 

   

0 коментарa

Виж още