ИЗВЪНРЕДНО! Майки казаха 'НЕ!' на ромските стипендии! Тази вечер се събират пред общините!

ИЗВЪНРЕДНО! Майки казаха 'НЕ!' на ромските стипендии! Тази вечер се събират пред общините!

След гостуването тази сутрин на просветния министър- Меглена Кунева и изказването ѝ по повод ромските стипендии, майки и родилки изригнаха в мрежата. 

Както по-рано Новини Стара Загора писа, Кунева определи ромските стипендии като опит на МОН да "интегрира" деца от ромски произход. Според министъра на образованието това дело било необходимо, тъй като статистика показва, че най-много деца от ромски етнос отпадат годишно от училище. 

За броени минути темата "ромски стипендии" набра невероятна скорост от коментари в мрежата и бе една от водещите теми коментирани, дори в предаването "Преди обед", излъчвано по БТВ.

По данни на майки, чрез стипендиите, министърът на образованието упражнява дискриминация спрямо българските деца. Това е и причината, поради която още тази вечер в цялата страна ще се проведе символичен протест от 18:00 часа в цяла България, както е посочено пред кметства и общини.

В мрежата бе публикувана и петиция, текстът, на която публикуваме без редакторска намеса: 

Дискриминация срещу българските ученици

Провокирани сме да се обърнем към Вас, по повод на новина публикувана на 18.10.2016г. и разпространена от страницата на Министерството на образованието и науката, а именно: „600 УЧЕНИЦИ ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД ЩЕ ПОЛУЧАТ СТИПЕНДИИ ПО ПРОЕКТ ЗА ПОДКРЕПА НА ОБУЧЕНИЕТО“ . Считаме, че този проект е пряка дискриминация съгласно чл.6 ал.2 от Конституцията на република България, спрямо нашите деца – българските ученици. В случая се прави разграничение по етническа принадлежност. Не сме съгласни децата ни винаги да са ощетени, в името на интеграцията на малцинствата. Това са децата на България, това е бъдещето на България. Нека да има такива проекти, но нека се даде шанс и равен старт на всички ученици да се преборят за тези стипендии. Нека да се разпределят по успех, по класиране в учебни състезания, по извън класни занимания, но нека стартът да е равен. Не сме съгласни, защото парите на МОН са средства, платени от нашите данъци и акцизи.

До кога да търпим да се дискриминират децата ни ? Докога ще „отглеждаме“ и „носим на гърба си“ тези малцинства? Тези, които нямат и един ден трудов стаж, а всички социални облаги се насочват към тях. Тези, които се гаврят с портретите на историческите ни личности като Васил Левски и цар Симеон I /Приложение №3/. На който му се учи, ще полага усилия и средства и ще учи, на който не му се учи и личен автомобил да му се осигури до училище да го води – пак няма да учи.

Петицията можете да подпишете ТУК! 

В Добрич майки ще излязат на протест в петък. Събитието можете да намерите: ТУК

 

   

1 comment

Нора Флорова (@Administrator)
ТОВА ПОРЕДНО ПАДЕНИЕ ВОДИ НАЧАЛОТО СИ ОТ ПРОВАЛА НА МНОГОТО ПРАВИТЕЛСТВА НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД ОТНОСНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА: Декадата за Ромското включване - 2005 2015 г., приета за изпълнение от правителството на Симеон Сакскобурготски през 2005 г.
БЪЛГАРИЯ и КУНЕВА отдавна трябваше да са интегрирали ромите, но по приоритетите на тази програма българските правителства 10 години си бараха дедовия и нищо не направиха ! Едва в края на миналата година, когато Декадата трябваше да е завършила процеса по интегрирането на ромите, се отпусна минимално и частично финансиране от държавния бюджет за строителство на жилища по един от приоритетите !
МАМА ВИ ДА Е*А НЕКАДЪРНА И КРАДЛИВА !
See More
Виж още