ИЗВЪНРЕДНО! Министерски съвет официално прие договорa за СЕТА!

ИЗВЪНРЕДНО! Министерски съвет официално прие договорa за СЕТА!

Преди малко стана ясно, че министерския съвет е решил да одобри и подпише спорното търговско споразумение СЕТА между ЕС и Канада. Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада също е одобрено, информираха от БТВ.

По този начин правителството дава пълномощие на представителя на страната в ЕС да подпише и двете споразумения. Поставено е и условие, Канада да изпълни ангажимента си да отмени визите за българските граждани най- късно до края на 2017г.

Според официалната информация, всеобхватното икономическо и търговско споразумение цели насърчаването и либерализацията на търговията, по добрата защита на интелектуалната собственост и инвестициите.

Още в петък стана ясно, че България ще подкрепи споразумението, след като на правителството беше гарaнтирано свалянето на визовия режим за Канада. Любопитното е, че в по- голямата с част депутатите взимат решение без да са се запознали подробно с текста. Андрей Ковачев сподели пред Канала 3, че не е чел документа, защото бил много дълъг. Преди дни в предаването на Милен Цветков също беше ясно казано, че споразумението не се познава като текст.

Всъщност това споразумение срещна огромна съпротива сред европейското население и изкара хиляди на митинги в различни европейски държави. Въпреки, че правителствата на държавите в ЕС се съгласиха да подпишат споразумението, населението на тези държави се опасява от проблемите, до които би довело споразумениято. Те задават резонния въпрос : Защо след като всичко е само цветя и рози, преговорите се водят тайно? Защо толкова години наред не може да се стигне до подписване? Защо текстовете на споразумението не са обществено достъпни?

Тези и още много въпроси вълнуват хората.

Единствено Валония се противопостави на подписването. Вчера трябваше да се осъществи поредната среща с управата, но за пореден път отказът бе потвърден.

Това вероятно ще осуети подписванетона пакта, но до 27 октомври има време.

 

 

   

0 коментарa

Виж още