ИЗВЪНРЕДНО! Пореден протест на лекари! Ето какви са исканията им! (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО! Пореден протест на лекари! Ето какви са исканията им! (ОБНОВЕНА)

Медицински лица от Спешна помощ в София излизат на протест, който по данни на Новатв е непланиран. Служителите от цялата смяна излизат на бунт срещу напускането на завеждащия лекар на смяна. 

Източници на медията споделят, че причина за протеста са и условията на труд. Допълнителни данни сочат, че част от причините за внезапния протест са забавяне на средства. Според медиците късното изплащане и непрекъснатото чакане на заплати са предпоставки за напускане на много специалисти. Така Спешна помощ остава със съвсем малко служители, което създава затруднения в покриването на спешни случаи.  
Медицинските лица са изпратили писмо до здравния министър Петър Москов с всички свои искания.   

"Настанал е момент, в който цялостната организация или ще претърпи категорични промени, или Центъра за спешна помощ наистина е на доизживяване", посочват в писмото те.

"Протестът ни не е свързан с пари, но усещането за липса на сигурност и на справедливост ме карат да си тръгна", заяви д-р Драгослава Балова, която е и четвъртият завеждащ смяна, който напуска в рамките на четири месеца, предаде Нова телевизия. 

„Трябва да има строги правила за приемане на адресите. Не може да работят толкова малко екипи на смяна и някой да иска ние да пристигаме навреме”, коментира още тя.

„Налагат се непрекъснато административни наказания. Принудени сме с шест екипа на смяна да изпълняваме по 150-200 повиквания. Наказанията са финансови”, оплака се старшата сестра Борислава Колева. 

Припомняме, че преди дни Министерство на здравеопазването излезе със становище за увеличение на заплатите на служители на здравни заведения. Според новите правила минималните заплати на лекари и медицински работници ще бъдат увеличени с цели 15%. Това бе съобщено от министърът на здравеопазването- Петър Москов при подписването на Колективния трудов договор, предаде БНР. Най-голямо увеличение последва за лаборанти, медсестри и редовните лекари. 

 

   

0 коментарa

Виж още