ИЗВЪНРЕДНО! Посегателство върху Куршум Джамия разгневи Местан!

ИЗВЪНРЕДНО! Посегателство върху Куршум Джамия разгневи Местан!

Куршум джамия в Карлово се събуди с грозен надпис навръх празника на народните будители, информира offnews.bg. За посегателството сигнал са подали представители на ДОСТ.

Всеизвестно е, че Куршум джамия е национален паметник на културата и в продължение на векове е част от бълагарската идентичност. Тази вандалщина е посегателство срещу българската традиция и историческа памет, коментират от ДОСТ в декларацията си.

В никакъв случай езикът на омразата е не будутелство, а напротив, подбуждане към извършване на престъпление, допълват в декларацията на ДОСТ. Това са орестъпления към вярата, езика и етноса.

Подминаването на вандалщината с мълчание е един вид съучастие. Това съучастие от страна на институциите толелрира агресивното поведение. Според ДОСТ посегателството над Куршум джамия не е единичен акт и това определено поражда ценностна криза.

Нагнетяването на етническо напрежение води до своеобразен риск за националната сигурност на страната. От ДОСТ призовават премиера Бойко Борисов да осъзнае, че карйният национализъм не е полезен никому. ДОСТ отправя призив къмвсички партии и организации да осъдят вандалския акт над Куршум джамия.

ДОСТ призовава компетентните институции да разкрият престъплението и да накажат извършителите, както и поръчителите на деянието.

Призивът да бъде осъден акта е изпратен и към кандидатите за президент, като подчертават, че това е провокация, която не случайно е направена в разгара на предизборната кампания.  

   

0 коментарa

Виж още