ИЗВЪНРЕДНО! Силно земетресение разлюля Италия, хората в паника (СНИМКИ + ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО! Силно земетресение разлюля Италия, хората в паника (СНИМКИ + ВИДЕО)

Снощи, два силни труса разтърсиха централната част на Италия. В следствие на земетресението някой от сградите бяха порутени, а  изплашените жители излязоха по улиците.

В 19.10 ч. местно време, в близост до град Висо в провинция Мачерата, е бил регистриран първият трус, с магнитуд  5.5 по скалата на Рихтер.

Само два часа по-късно, в 21.18 ч. той е бил последван от втори мощен трус с магнитуд 6.1. В следствие на земетресението, няколко души са били ранени, но към настоящият момент не е съобщено за смъртни случаи.

Трусовете от снощи, напомниха за силното земетресение от преди близо два месеца, чийто епицентър бе на юг и при което загинаха 298 души.

На 24 август, със сила от 6.2 по Рихтер, земетресението разруши много сгради в Аматриче, както и в селата разположение в планинския район около града. Град Висо, се намира само на 70 км Аматриче.

Снощното земетресение бе усетено в цяла централна Италия, включително и в столицата Рим, където сградите също се разклатиха.

„Първоначално бе съобщено за десетки ранени, но се оказа, че само четирима души са получили по-сериозни наранявания.“, заяви началника на италианската гражданска защита Фабрицио Курчиo.

Службите за спешна помощ в засегнатите райони, все още оценяват ситуацията. Вторият трус е бил значително по-силен, отколкото първият. Регистрираи са и множество вторични трусове.

Експертите смятат, че град Камерино е сред най-силно засегнатите от земетресението, но степента на пораженията ще стане ясна едва на сутринта.

Жител от града, споделя: "Всички прекарахме нощта на улицата или в автомобилите си. Две църкви са разрушени, а много къщи са паднали.."

Има информация за скъсани кабели, нанесени щети на исторически сгради и за свлачище на главен път северно от Рим.

"Земетресението беше много силно, апокалиптично." заяви Марко Риналди - кмет на градчето Усита, разположено на изток от Висо. "По улиците хората крещят на улицата, навсякъде е тъмно, няма осветление."

Училищата в региона ще останат затворени в четвъртък. Местните медии съобщават, че премиерът Матео Ренци е на път за Рим. Първият трус е с епицентър на 7 км югозападно от Висо, а вторият на 2 км. северозападно от града.

   

0 коментарa

Виж още