ИЗВЪНРЕДНО! Скандал в ООН между Русия и САЩ, заради въздушен удар в Сирия

ИЗВЪНРЕДНО! Скандал в ООН между Русия и САЩ, заради въздушен удар в Сирия

По инициатива на Русия, съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание. Причината за спора между двете държави е заради въздушен удар на САЩ срещу правителствените сили на територията на Сирия, при които живота си изгубиха над 60 войници.

Според Саманта Пауър, която е постоянен представител на САЩ, призивът на руската страна за свикване на извънредно заседание на ООН е номер.  При закрити врати Пауър заяви, че дори по руските стандарти скроеният номер е „изпълнен с четене на морал и самоизтъкване“, което го прави циничен и лицемерен.

 Саманта Пауър коментира, че докато опозиционните сили са били атакувани от сирийският режим и поради намесата му, предоставената хуманитарната помощ трудно е достигала до обсадените райони, Русия не се е застъпила и не е свиквала извънредни срещи за ситуацията в Сирия.

 Объркана от реакцията на руската страна тя, коментира пред събралото се множество: „Това е отвличане на вниманието от случващото се на терена в Сирия“.

Огорчен от определението изтъкнато от САЩ и в знак на протест, постоянният представител на Русия, Виталий Чуркин напусна заседанието.

Чуркин поясни, че Пауър открито му отвърнала, че не се "интересува" от това, което той има да сподели, нарекла заседанието "номер", с което е компрометирала не само неговата личност, но и страната му.

 След напускането на съвета, Виталий Чуркин , заяви, че е искал да сподели със Съвета за сигурност на ООН, че всъщност „става дума за много сериозно безпокойство.“ и допълни, че решението което САЩ е избрало, а именно да нанесат в настоящият момент въздушен удар по Сирия е „доста показателен и подозрителен“.

„Нанасяйки въздушен удар по армията на Сирия, САЩ наруши режима за спиране на огъня“, каза още руският постоянен представител и коментира, че с този насилствен акт САЩ нарушава поетите задълженията, пред Дамаск от преди две години.

Авиоударът поставя под въпрос бъдещето на уреденото с посредничеството на Русия и САЩ, прекратяване на военните действия в Сирия.

   

0 коментарa

Виж още