ИЗВЪНРЕДНО! Страшна експлозия в Брюксел! Жертви...

ИЗВЪНРЕДНО! Страшна експлозия в Брюксел! Жертви...

Палеж на лаборатория в Института по криминология в Брюксел предизвика експлозия, която създаде съмнения за тероризъм. Те обаче не бяха приети. Няма ранени хора. Държавната телевизия Ер Те Бе Еф и други медии обявиха по-рано, че кола е разбила през миналата нощ охранителна преграда и е се е състояла експлозия, която нанесла сериозни повреди на сградата. Съобщенията за избухнала бомба може би са ненадеждни, има вариант е да става дума за палеж на една от лабораториите, допълниха обаче по-късно властите, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

"Едва ли е тероризъм. Криминална проява е. Не мога да потвърдя наличието на бомба", каза говорителка на прокуратурата.

Следователите съобщиха, че заподозрените извършители са опожарили лаборатория за анализ на проби от ДНК, които се трупат от местопрестъпления.

Идеята най-вероятно е била скриване на доказателства, каза говорителката на прокуратурата.

Според нея е възможно чутата експлозия да е била предизвикана от запалени лабораторни материали.

Към момента не е известно какво е предизивкало взрива, но според говорителя на пожарната Пиер Мейс "по всяка вероятност не е инцидент“.

"Експлозията беше изключително силна“, посочи Мейс.
"Прозорците на лабораторията са били изхвърлени на десетки метри разстояние“, допълни той. По разказа му около 30 пожарникари са се опълчили с горящата стихия, предизвикана от взрива, който е избухнал около 3 часа през нощта.

Институтът по криминология е част от федералната съдебна система на Белгия. Той отговаря за извършване на научни анализи във връзка с престъпления и изучава функционирането на наказателната система.

Европа е в повишено състояние на тревога след нападенията на "Ислямска държава" в Париж и Брюксел през изминалата година.

   

0 коментарa

Виж още