ИЗВЪНРЕДНО! Турция иска да присвои български земи!

ИЗВЪНРЕДНО! Турция иска да присвои български земи!

Турският премиер Реджеп Ердоган изрази претенциите на Турция към български земи.  Думите му бяха по повод желанието на страната за териротии, приспадащи към Западна Тракия, Кърджали и Варна. Пред медии той коментира, че  „Турция е не само в Турция“. Шокиращото изказване на турския лидер бе направено на откриването на учебната година  в гр. Ризе и предизвика широк отзвук в социалните мрежи.

Припомняме, че турският глава заяви, че ще бъде направен референдум, който да озакони присъединяването на островите в Егейско море, Солун и Кипър към територията на Турция, тъй като „това са територии и граници на националния договор“, посочи Ердоган.

По данни на гръцки медии, Гърция също е разтревожена от думите на турския премиер. Страната е изключително притеснена от намеренията на Ердоган, гласящи, че „Турция милее за сънародниците си в Западна Тракия, Кипът и Крим“. Гръцки политически партии реагираха остро на провокацията, а от външно министерство бе отправено предупреждение към турския лидер. По информация гръцкото външно министерство предупредило Ердоган да уважава международните споразумения.

Припомняме, че през 1923 в Лозана е подписан мирен договор, по силата на който се уреждат териториите и границите на Гърция и Турция. Макар България да не е страна по този договор, той определя и границата на страната ни с  Южната ни съседка.

В случай на провеждане на такъв референдум, какъвто е заявил, че може да бъде проведен Ердоган, страната ни ще бъде също потърпевша.  В случай, че мюсюлманите по тези земи изразят мнението си за религия и националност, цели региони могат да бъдат откъснати от държавите към които принадлежат.

Позовавайки се на твърденията на някои историци, относно границите на националния договор, Варна и отстровите в Егейско море, Солун, Кипър, Алепо, Киркук и Батуми, също ще принадлежат към турската страна.

Становище от българското външно министерство по повод предстоящия международен скандал за момента няма. А в социалните мрежи темата вече набира широк отзвук.

 

   

0 коментарa

Виж още