ИЗВЪНРЕДНО! Цецка Цачева се изложи! Показа пълно незапознаване с фактите за...

ИЗВЪНРЕДНО! Цецка Цачева се изложи! Показа пълно незапознаване с фактите за...

Пълно незапознаване с темата за нелегалните имигранти, демонстрира тази сутрин кандидатът за президент на ГЕРБ- Цецка Цачева в дебата с ген. Румен Радев, в предаването "Тази сутрин", излъчено по БТВ.

Важна тема, представена от водещия - Антон Хекемян, бе бежанската криза и навлизането на нелегални мигранти през българската граница. Всеки един от гостите в предаването имаше различна гледна точка по темата. Според Цецка Цачева кризата е на път да бъде овладяна, докато ген. Румен Радев обясни, че напротив, навлизането на нелегални мигранти е с ръст. Относно контрола върху границите ни, двамата отново демонстрираха различно мнение. 

"Имаме една сигурна граница, и това е сръбската", така коментира ген. Радев въпроса за достъпа на нелегални мигранти до страната ни.

"От миналата седмица има 50% ръст на заловени и нахлули нелегални мигранти, който са хванати на сръбската граница", посочи той.

Според Цачева, обаче това е непознаване на механизма, по който лицата влизат на наша територия. Тя посочи, че има изградени временни центрове, а хората, получили статут на бежанци могат да се придвижват свободно. Твърдението си тя допълва споменавайки за това, че не е тайна, че част от бежанците се опитват да напуснат страната, тъй като България не е крайната им цел.   

Според нея в страната ни навлизат средно около 81 мигранти, докато за миналата година октомври месец, броят им е бил 7000, т.е. са намалели в пъти.

Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството, което генерира престъпност и корупция. Не виждам драконовски мерки. Ние трябва да пресечем каналджийството и това е общ проблем – на Народното събрание, Министерския съвет и президентството.

Не бива да се нагнетява тревога, институциите са на място, действаме в синхрон помежду си, използваме и европейската солидарност. Силният глас на България се чува в Европа, посочи още Цачева.  

Припомняме, че по информация на медията ни и данни на международни шофьори, обслужващи страната ни, на границата ни с Турция ситуацията е почти извън контрол.

Причината за това се дължи на огромни колони от опашки на камиони, чакащи с дни да навлязат на територията на страната ни. Международни шофьори споделят, че само за броени секунди, камионите им биват разпломбирани, а в тях качени нелегални имигранти. 

"Отивайки на границата можеш да кажеш, че имаш "гости в камиона", от там нататък текат няколко часови проверки и обяснения за това как са се качили. Това само по себе си допълнително забавя преминаването през границата", споделя международен шофьор, който пожела да запази анонимност. 

Според него това е причината някои от шофьорите да предпочитат да мълчат за натоварените мигранти в камионите, най-вече заради обясненията, които се налага да дават. По непотвърдена информация всеки 4-ти камион, навлизащ в територията на страната ни е с подобен проблем.

Информацията оказва още един проблем, който не бе обсъден в сутрешния дебат, за да нямат подобни проблеми, български фирми отказват превозването на стоки от и до Турция. 

Според тази информация, данните представени от г-жа Цачева са недостоверни. 

 

   

0 коментарa

Виж още