ИЗКУСТВО! Старозагорската опера предвижда гостуване в Хисаря и Велико Търново

ИЗКУСТВО! Старозагорската опера предвижда гостуване в Хисаря и Велико Търново

 

    Държавна опера Стара Загора, която пожъна внушителен успех след изпълненията на „Лусия де Ламермур” от Доницети в град Правец, ще продължи творческите изпълнения и в други градове на страната.

    Програмата предвижда Държавна опера Стара Загора да изнесе един спектакъл и два концерта през тази седмица. На 23 август артистите ще концертират в Хисаря, а на 26 август в старопрестолната столица – Велико Търново. В двата града ще бъде представен концерта Кино-Класик Саундтракс. На 13 юли, на Античния форум във Стара Загора, бе изнесен концерта, който ще може да бъде чут и видян от хисарци и търновчани. На музикалното мероприятие ще бъде чута музика от филми като „Взвод”, „Мулен Руж”, „Апокалипсис сега”, „Изкуплението Шоушенк”, „Широко затворени очи”, „За къде пътувате”, „ Кръстникът 3”, „ Джанго без Окови”, „ Ваканцията на мистър Бийн”, „Речта на Краля”, „Усещане за жена” и други.

     В Летния оперетен фестивал „Сцена на вековете” във Велико Търново, ще бъде проведен сборен спектакъл от оперите на Стара Загора и Бургас. Спектакълът е озаглавен „Кармен” от небезизвестния Жорж Бизе. Режисьорът на представлението е Огнян Драганов, Ивайло Кринчев е диригентът, а хореографът е Силвия Томова. На Даниела Дякова е поверена ролята на Кармен. Веселина Василева, сопрано, се превъплътява в образа на Микаела. Констадин Андреев, който е тенор, ще изиграе героят Дон Хосе, а ролята на Ескамилио е поверена на Валери Турманов.

     Държавна опера Стара Загора се слави с големи традиции в оперното изкуство много назад във времето. С методичното развитие на града през последните години, изкуството постепенно започва да набира скорост и изнесените концерти от Държавна опера Стара Загора, предизвикали истински фурор сред ценителите на изкуството, дават надежда, че Градът на Липите се развива бурно във всички направления.

    Често политическата класа пропуска изкуството като критерий за развитие, но именно неговото състояние е барометър за душевното състояние на гражданите, на което се базира цялото общество

   

0 коментарa

Виж още