Излагат уникален експонат в Националния археологически музей в София.

Излагат уникален експонат в Националния археологически музей в София.

За пръв път в Националния археологически музей в София ще бъде изложен сребърен потир с имената на Юстиниян Велики неговата съпруга Теодора. Ценната вещ е превозена от Хасково до София при невероятни мерки за сигурност.

Находката е невероятно ценна, тъй като няма аналог. Потирът представлява неразделна част от сребърното съкровище, намерено от инж. Славей Петров през 1985 г. близо до с. Нова Надежда, където е разположена крепост от Средновековието, информира ДирБГ.

Инж. Перов е предоставил съкровището на Хасковския музей, като най- ценната част от него е потирът. Той тежи почти 300 гр. и е изработен от сребро. Може да съжере един литър вино.

Върху потира, точно под ръба между две линии, напревени хоризонтално, е изрязан надпис  "За добруването на многоуважаемия император Юстиниан и Теодора".

Предполага се, че сребърната чаша е била дар на владетеля на хасковската крепост от император Юстиниан.

Потирът ще бъде в центъра на вниманието на изложбата, която се подготвя за месец април  "Езическа България: власт и общество". С него ще бъде поставен акцент върху факта, че славяните и българите са живели в земи, в които са властвали дълбоки културни традиции.

Учените са убедени, че този потир е използван на празника, посветен на коронацията на Юстиниан или поне на сватбата му.

На изложбата през април се очаква, освен нашите езически експонати, да бъде изложено и прабългарското съкровище от Нант Сент Миклош, което се съхранява във Виена.

 

   

0 коментарa

Виж още