ИЗНЕНАДВАЩО ОТКРИТИЕ!!! По-добър ли е вкусът на месото на животни отглеждани на свобода?

ИЗНЕНАДВАЩО ОТКРИТИЕ!!! По-добър ли е вкусът на месото на животни отглеждани на свобода?

Учени от САЩ провели множество тестове, за да проверят дали начинът на живот на животните оказва влияние върху консумацията на месото им. Експертите предполагат, че убежденията на даден човек могат действително да повлияят на поведението му на хранене – според това какъв вкус има месото и колко са готови да заплатят за него.

Професор Лиза Фелдман Барет, експерт по психология на емоциите, работеща в Североизточния университет в Масачузетс, споделя, че често хората обясняват, че това, което чувстват пряко влияе не само на тълкуването на това, което виждат, но и е много буквално. В психологията това явление се нарича афективен реализъм и преведено означава: склонността на чувствата да влияят на действителното възприятие на опита.

Констатациите които учените правят са, че хората трябва да помислят как техните вярвания влияят на "потребителския опит" във всичко.

При опитите които провеждат, експертите взимат проби от различни видове месо с описание от къде точно то е дошло, както и дали конкретното животно е отглеждано във фабрика, ферма или дали е живяло свободно.

При проучването, те открили, че описанията на месото влияят пряко върху вкуса на участниците.

Оказало се, че когато месото е описано като придобито от фабрика, участниците давали оценка за това като по-малко приятно не само на външен вид, но и на вкус в сравнение с месо, описано като идващо от свободен район, в който животното е живяло сред природата. Освен това вярванията на всеки участник, също оказали влияние върху това как възприема вкуса на месото.

Екипът проф. Барет извършил проверка в три последователни експеримента, на това какъв ефект би имало върху тези хора опитването на месото.

 При първия опит, 150 студенти четат описанието, преди да опитат от месото.

 Резултатите при голям процент от участниците ясно показват, че месото отгледано във фабрика, въпреки добрите вкусови показатели е оценено по-ниско заради външния му вид, мирис, вкус от това което идва от ферма в която животните са отглеждани на свобода.

При вторият опит, учените използва печени идентични проби от говеждо месо, с променени описания, но въпреки това по-етичния произход на месото отново преобладава като фаворит.

При третия опит студентите получили идентични проби от дебело нарязана шунка и са помолени да коментират аромата ѝ. Резултатите показват, че голяма част от изследваните лица предполагат, че месото идва от фабрика, защото според тях шунката е солена и мазна и крие риск за здравето.

 

Източник: actualno.com

   

0 коментарa

Виж още