Износ! Какво е това и има ли почва у нас?

Износ! Какво е това и има ли почва у нас?

Статистиката относно износът на страната е меко казно сразяваща. Според изнесената информация през май месец е отбелязан значителен спад в износа за трети път тази година. Износът към страните от ЕС не успява да компенсира загубите с партньорите извън съюза.

Статистиката работи с усреднени стойности и прави сравнеие с предишни периоди. От blitz.bg направиха много ярко сравнение на износа със свънското със зеле- някои ядат зеле, а други –свинско, а статистиката  ще направи извод, че средно всички ядат свинско със зеле.

По подобие на други сфери в икономиката, има т. нар. сезонна цикличност.

Сезонността допуска и по-високи температури. В горещините гърците пускат на макс климатиците и имат нужда от допънителен ток. Както знаем, България е износител на електроенергия за Гърция и то на пазарни цени. Затова е възможно за юли и август статистиката да даде рязък скок на енергийния износ към южните ни съседи.

Не малко перо в българската външна търговия е и туризма– наречен износ на място. Резултатите от него обаче ще са налице едва наесен. Но можем отсега да се обзаложим, че ще са в пъти по-добри от отчетените през май.

И още нещо! От вносител на ядрени реактори, нашата страна може да стане бързо световен износител. Поръчаното и вече платено оборудване за АЕЦ „Белене”, може да бъде продадено изгодно на Иран.

На челно място сме по износ на билки в Европа

 

Средно 16 хиляди тона билки годишно се събират у нас, като 90% се изнасят в чужбина. Това поставя  страната ни на челно място в света по износ на билки, като държим първа позиция по този показател в Европа. От 200 вида лечебни растения, които се търсят от фармацевтичната промишленост, козметиката, хранително-вкусовата промишленост и народната медицина, едва 20 се търгуват активно.

   

0 коментарa

Виж още